Když se saunování promění v zážitek pro všechny smysly

Jen máloco se vyrovná pocitu, kdy po dlouhém chladném dni vstoupíte do rozehřáté sauny, čas se na chvíli zastaví a vy můžete všemi svými buňkami vnímat příjemné teplo.

Saunování je zkrátka očistný rituál pro tělo i duši, prověřený napříč staletími i civilizacemi. Je snad ještě možné tento zážitek vylepšit? Pak se seznamte se saunovými ceremoniály.

Možná jste už někdy ve wellness viděli na programu okénko se začátkem saunového ceremoniálu anebo slyšeli hudbu vycházející ze saunového dómu a přemýšleli jste, co se tam odehrává, ale nesebrali odvahu se přidat? Máme pro vás dobrou zprávu, ceremoniál je vhodný i pro introverty, představení má pod taktovkou sauna mistr, a vy si můžete v klidu užít zážitek pro všechny smysly.

Právě sauna mistr vás provede celým ceremoniálem, který má svá pravidla, aby byl účinný, ale zároveň dává prostor kreativitě, proto se často setkáte s různými tematickými zážitky. Zkráceně řečeno se jedná vždy o kombinaci vjemů, které zintenzivňují prožitek ze saunování, ať jde o víření vzduchu pomocí ručníku či vějířů, využití esenciálních olejů, hudby nebo hry se světly. „V Infinit máme hned několik druhů ceremoniálů, aby si každý návštěvník mohl vybrat ten, který si užije nejlépe. Pro klidnější zážitek si mohou vybrat relaxační, meditační nebo bylinný, kdo se nebojí experimentovat a hledá něco skutečně jedinečného, bude nadšený z volného nebo dynamického ceremoniálu. Už jste někdy slyšeli v sauně třeba rockovou hudbu? Takovou party skutečně nezapomenete,“ směje se Michaela Matějovská z wellness Infinit Sen.

Jako první při ceremoniálu vždy přichází na řadu takzvaný parní náraz, kdy mistr polévá kameny vodou a vlhký horký vzduch následně pomocí ručníku víří vzduch v prostoru sauny. Tento náraz se během ceremoniálu opakuje obvykle třikrát, aby došlo k intenzivnějšímu prohřátí. Hudba, esenciální oleje nebo další pomůcky už pak vždy závisí na tématu a kreativitě. Zajímavým zpestřením je například solný peeling, kterým se během rituálu hosté sami masírují nebo třeba podávání ledových kuliček pro vyvolání teplotního kontrastu.

Zaujal vás tento zážitek, ale máte přeci jenom obavy, že celý ceremoniál nezvládnete? Nebojte se, saunu můžete kdykoliv opustit. „Vystoupení trvají zhruba 10 až 15 minut. Je to velice příjemné zpestření a čas při ceremoniálu skutečně rychle uteče, a většinou jste sami překvapeni, kolik jste vydrželi. Pokud ale z nějakého důvodu potřebujete saunu opustit dříve,     s klidem můžete,“ ujišťuje Matějovská.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.