Objevte vánoční atmosféru na trzích v Lipsku

Romanticky osvětlené město, tematické stánky, vůně svařáku a pražených mandlí. Až do 23. prosince můžete nasát vánoční atmosféru na trzích v Lipsku.

Vánoční trhy v Lipsku se tradičně konají od 28. listopadu do 23. prosince 2023 a jejich tradice sahá až do roku 1458. Po drážďanském Striezelmarktu jsou to druhé nejstarší vánoční trhy v Německu, a s více než 300 originálně vyzdobenými stánky také jedny z nejkrásnějších. 

Lipské vánoční trhy se rozprostírají po celém historickém centru města. Hlavním bodem je náměstí před Starou radnicí, kde mohou návštěvníci pod tradičním saským vánočním stromkem obdivovat nepřeberné množství řemeslných výrobků a lahůdek, které zdejší stánky nabízí. Každý večer z balkonu radnice navíc hrají tradiční pozounisté. 

Lipské vánoční trhy. Foto: Petr Lebeda

Ruské kolo, pohádkový les i finská vesnička

Jedinečný výhled na náměstí Augustsplatz a vánoční trhy nabízí 38metrové ruské kolo. Pro rodiny s dětmi čeká před budovou opery Pohádkový les a na druhé straně náměstí láká návštěvníky finská vesnička vůní uzeného lososa a ovocným Glögi – svařeným vínem z lesních plodů. Pokud je ale pro vás vánoční losos netradiční, hned vedle najdete tyrolskou vesničku. V té můžete ochutnat mnoho lahodných tyrolských specialit. Historický vánoční trh „Starověké Lipsko“ na náměstí Naschmarkt láká návštěvníky na místní tradiční řemesla a umění. Svou zručnost zde předvádí výrobci svíček nebo řemeslní kováři. Ochutnat můžete středověké speciality jako medovinu nebo chutný Handbrot, celozrnný chléb s různými náplněmi. 

Trhy nabízí svařené víno i plno jiných dobrot. Foto: Petr Lebeda

Vánoční trhy jsou otevřené od neděle do čtvrtka od 10 do 21 hodin, od pátku do soboty od 10 do 22 hodin a 22. až 23. prosince od 10 do 20 hodin. 

Duch Vánoc čeká už na lipském nádraží, kam Santa přijíždí vlakem

Lipsko má nejen skvělé vánoční trhy, ale také nejkrásnější nádraží v Evropě. To se před Vánoci proměňuje ve sváteční říši divů, najdete zde vánoční stánky s občerstvením, řemeslnými výrobky i krásnými dárky. Zejména pro děti je zřejmě největším zážitkem velký kolotoč a čekání na Santa Clause, který do Lipska přijiždí vlakem tradičně první prosincovou sobotu. 

Město poezie a hudby

Kromě vánočních trhů má Lipsko rozhodně co nabídnout. Pokud vám vyhládne, doporučujeme navštívit Auerbachs Keller (Auerbachův sklep), který je nejznámější a druhou nejstarší restaurace v Lipsku. Už v 16. století byl oblíbenou vinárnou a za svou slávu vděčí především Johannu Wolfgangu von Goethovi, kterého připomíná sousoší v pasáži před vchodem do restaurace. A pokud se vám při výletu do saského města přeci jen zasteskne po Česku, zajděte si do česko-německé kavárny Bohemian Kids café. 

Lipsko je centrem hudby, které historicky navštívilo mnoho známých skladatelů. Skládání hudby si návštěvníci mohou vyzkoušet v interaktivní expozici muzea Mendelssohn House, které se nachází přímo v původním domě známého skladatele Felixe Mendelssohna. Za pozornost stojí také místní Opera, kde návštěvníky v black-tie rozhodně neuvidíte. Městu se také přezdívá “malá Paříž” a přesně tuto atmosféru navozuje show v Krystallpalast Varieté. 

Architektonické nadšence potěší funkcionalistický poklad Haus Rabe

Haus Rabe je funkcionalistický rodinný dům z 20. století ve městě Zwenkau pár minut od Lipska, který je současně také muzeem Bauhausu. Dům si nechal od architekta Adolfa Radinga a umělce Oskara Schlemmera navrvhnout a postavit lékař Erich Rabe. Veřejnosti se po rekonstrukci otevřel teprve před 2 lety. Je přehlídkou avantgarního umění, moderního životního stylu a hry barev. 

Interiér Haus Rabe. Foto: Petr Lebeda

Návštěva Lipska přinese nejen radost z vánoční atmosféry, ale také možnost objevovat bohatou historii a kulturu tohoto nádherného německého města. Nezapomeňte si užít vánoční radovánky a možná zde najdete i ten perfektní dárek pro své blízké.

Vstup na lipské trhy. Foto: Petr Lebeda

Renata Klánová 

Zdroj foto: Petr Lebeda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.