Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků

Sýry, jogurty, zákysy a další výrobky z mléka jsou nejen zdravé, ale mají vliv i na naši postavu a kvalitu pleti.  Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou.

Sledujte jejich obaly a pokud chcete, můžete se přes prázdniny zapojit do velké letní soutěže s mléčnými výrobky na webu akademiekvality.cz, kde jsou hlavní výhrou 3 ledničky plné kvalitních produktů z mléka. Podle čeho byste je tedy měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů?

Ve složení výrobku se zaměřte na pořadí
Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce − v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.

Méně je někdy více
Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.

Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?
Mléko – obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)
Sýry – množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45 – 140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)
Jogurty – množství tuku (optimálně polotučná varianta – 2-3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)

Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy
V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům, kdy je určitá mléčná složka nahrazena jinou. Jedná se např. o záměnu mléčného tuku za tuk rostlinný, což výrobek zlevňuje. Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Např. „máslíčko“ a máslo není to samé.

Není barvivo jako barvivo
Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. Není to nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?

„Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“
Jestliže se výrobek nazývá např. „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.
Navíc není „jahodový“ jako „jahodový“
Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.
Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40% podílem jahod.
Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.

Sledujte původ výrobku
Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obale, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).

Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech
Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).
Příklad: Eidamský sýr 30 % tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno:
Sušina …………….54 % (suš.)
Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)
Řešení: % t =(t.v suš (%) x suš. (%))/100 =30 x 54/100=16,2 g

Napoví i značky kvality
Na obalech některých nejen mléčných výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka Klasa je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce.

Chcete-li si ověřit vaše znalosti v praxi a pochutnat si na opravdu kvalitních mléčných výrobcích navíc s vidinou možné výhry, zúčastněte se velké letní soutěže. Stačí nakoupit mléčné výrobky označené značkami kvality Klasa, Regionální potravina, Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou – a Bio v hodnotě alespoň za 100 Kč v rámci jednoho nákupu.
Pak se jen zaregistrujete do soutěže na webu akademiekvality.cz, zašlete fotku nakoupených výrobků se soutěžními logy a schováte si účtenku za nákup. Tři šťastlivci vyhrají po ledničce plné kvalitních mléčných výrobků.
Navíc bude každý týden vylosován výherce, kterého doma navštíví maskot – panáček Klasáček. Za každý mléčný výrobek s některým ze soutěžních log a prokázání se platné účtenky (z registrace) vyhráváte na místě cenu v hodnotě 1000 Kč. Soutěž probíhá od 11. 7. do 28. 8. 2016. Více informací na akademiekvality.cz.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.