Vnímáte jogurt jen jako ideální přílohu k snídaňovému müsli nebo rychlou svačinku? Omyl, lahodný mléčný produkt můžete použít i k přípravě řady chutných jídel od polévek až po dezerty. Nechte se inspirovat našimi jarními tipy od šéfkuchařů.
Recepty:
Polévka: Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem
Když se řekne polévka, vybaví si většina Čechů nejspíše hovězí vývar s knedlíčky či pikantní česnečku. V poslední době ovšem přicházejí lidé na chuť i lahodným krémovým polévkám od klasičtější hráškové až po exotičtější avokádovou. Krémové polévky zasytí, jsou jednoduché a jde o skvělý způsob, jak dostat zeleninu či luštěniny i k dětem, které je jinak z polévky loví.
Co budete potřebovat?
- 200 g brambor
- 200 g loupané cizrny
- 100 g Selského bílého jogurtu Hollandia
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 ml olivového oleje
- 80 g pažitky
- 1 menší cibule
- Slunečnicový olej
- Sůl
- Pepř
Postup: Nejprve dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme vařenou cizrnu a necháme restovat společně. V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 stupňů a vsypeme do něj nakrájenou pažitku. Necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko. K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému, který zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.
Hlavní chod: Sendvič s kuřecím masem, jogurtovým dipem a domácími chipsy
K syté krémové polévce se hodí lehčí hlavní chod. Vsaďte třeba na populární sendvič.
Co budete potřebovat? (2 porce)
- 120 g kuřecího masa (prsa)
- 4 ks toustového chleba
- 2 vejce
- 20 g dijonské hořčice
- 60 g Selského bílého jogurtu Hollandia
- Rukolu
- Česnek
- Sůl
- Pepř
- Brambory
Postup: Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme, opepříme a opečeme. Vejce rozklepneme do tukem vymazané pánve a necháme lehce osmažit, tak aby žloutek zůstal tekutý. Osolíme a opepříme. Toast opečeme na másle dokřupava. Připravíme si jogurtový dip smícháním jogurtu, hořčice a utřeného česneku se solí a pepřem. Opečený toast pomažeme připraveným dipem, přidáme plátek kuřecího masa, rukolu, vejce. Můžeme znovu přelít dipem a přikryjeme druhým plátkem toastu. K toustu si připravíme domácí chipsy. Nakrájíme brambory na tenké plátky, osušíme je papírovou utěrkou a poté vložíme do fritézy nebo smažíme na pánvi. Podle chuti osolíme.
Tip: Osmažené vejce můžeme použít i jako ozdobu vršku toustu. Jogurtový dip se skvěle hodí také jako příloha k domácím chipsům.
Sladká tečka na závěr: Grilovaný ananas s jogurtovou müsli buchtičkou a domácí zmrzlinou
Za tento dezert by se nemusela stydět ani luxusní kavárna či restaurace. Sladkost zkaramelizovaného ananasu lehce zjemní domácí zmrzlina a jogurtové müsli buchtičky s neodolatelně křupavou drobenkou možná budete muset dětem péci i samostatně kvůli báječné chuti.
Co budete potřebovat? (5 porcí)
- Drobenka:
- 28 g špaldové mouky
- 14 g vloček
- 22 g třtinového cukru
- 22 g másla
- 15 g nahrubo nasekaných arašídů
- Buchtičky:
- 32 g vloček
- 32 g hladké mouky
- 32 g špaldové mouky
- 66 g másla
- 3 g sody na pečení
- 22 g třtinového cukru
- 116 g Selského bílého jogurtu Hollandia
- 2 vejce
- Špetka soli
- Ananas:
- Šťáva z 1 limety
- 5 plátků ananasu
- 50 g třtinového cukru
- 40 ml vodky
- Zmrzlina:
- 3 Bio BIFI drinky Hollandia mango a ananas
Postup: Nejprve si vytvoříme drobenku, kterou budeme později buchty posypávat. Smícháme dohromady všechny ingredience a hotové uložíme do mrazu do doby, než vytvoříme těsto. Smícháme vločky, mouku, sodu a sůl. V kastrůlku rozpustíme máslo společně s cukrem a mícháme, dokud se vše dobře nerozpustí. Do směsi vmícháme jogurt a vejce. Spojíme se sypkou částí a dáme do vymazaných forem libovolného tvaru (můžeme použít i papírové košíčky). Těsto posypeme připravenou drobenkou a pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.
Ananas očistíme, vykrojíme střed a nakrájíme na 5 koleček. Pokapeme šťávou z limety a položíme na gril. Po lehkém opečení posypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat, nakonec lehce pokapeme vodkou a flambujeme.
Zmrzlinu připravíme tak, že obsah BIFI drinků nalijeme do ploché nádoby, kterou vložíme do mrazáku. Počkáme, dokud směs nezmrzne. Zmraženou směs vyklepneme z nádoby, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme.
Marta Molínová