Recepty: Jogurt v menu? Použijte ho do krémové polévky, sendviče i dezertu

Vnímáte jogurt jen jako ideální přílohu k snídaňovému müsli nebo rychlou svačinku? Omyl, lahodný mléčný produkt můžete použít i k přípravě řady chutných jídel od polévek až po dezerty. Nechte se inspirovat našimi jarními tipy od šéfkuchařů.

Recepty:

Polévka: Bramborovo-cizrnový krém s pažitkovým olejem

Když se řekne polévka, vybaví si většina Čechů nejspíše hovězí vývar s knedlíčky či pikantní česnečku. V poslední době ovšem přicházejí lidé na chuť i lahodným krémovým polévkám od klasičtější hráškové až po exotičtější avokádovou. Krémové polévky zasytí, jsou jednoduché a jde o skvělý způsob, jak dostat zeleninu či luštěniny i k dětem, které je jinak z polévky loví.

Co budete potřebovat?

  • 200 g brambor
  • 200 g loupané cizrny
  • 100 g Selského bílého jogurtu Hollandia
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 100 ml olivového oleje
  • 80 g pažitky
  • 1 menší cibule
  • Slunečnicový olej
  • Sůl
  • Pepř

Postup: Nejprve dáme vařit oloupané brambory. Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme vařenou cizrnu a necháme restovat společně. V hrnci rozehřejeme olivový olej na 90 stupňů a vsypeme do něj nakrájenou pažitku. Necháme společně pracovat 3 minuty při stálé teplotě. Následně odstavíme, rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné sítko. K cizrně s cibulí přidáme vařené brambory a vývar. Vše rozmixujeme do hladkého krému, který zjemníme jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Nakonec ozdobíme pažitkovým olejem a lžičkou jogurtu.

 

Hlavní chod: Sendvič s kuřecím masem, jogurtovým dipem a domácími chipsy

K syté krémové polévce se hodí lehčí hlavní chod. Vsaďte třeba na populární sendvič.

Co budete potřebovat? (2 porce)

  • 120 g kuřecího masa (prsa)
  • 4 ks toustového chleba
  • 2 vejce
  • 20 g dijonské hořčice
  • 60 g Selského bílého jogurtu Hollandia
  • Rukolu
  • Česnek
  • Sůl
  • Pepř
  • Brambory

Postup: Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na plátky. Osolíme, opepříme a opečeme. Vejce rozklepneme do tukem vymazané pánve a necháme lehce osmažit, tak aby žloutek zůstal tekutý. Osolíme a opepříme. Toast opečeme na másle dokřupava. Připravíme si jogurtový dip smícháním jogurtu, hořčice a utřeného česneku se solí a pepřem. Opečený toast pomažeme připraveným dipem, přidáme plátek kuřecího masa, rukolu, vejce. Můžeme znovu přelít dipem a přikryjeme druhým plátkem toastu. K toustu si připravíme domácí chipsy. Nakrájíme brambory na tenké plátky, osušíme je papírovou utěrkou a poté vložíme do fritézy nebo smažíme na pánvi. Podle chuti osolíme.

Tip: Osmažené vejce můžeme použít i jako ozdobu vršku toustu. Jogurtový dip se skvěle hodí také jako příloha k domácím chipsům.

 

Sladká tečka na závěr: Grilovaný ananas s jogurtovou müsli buchtičkou a domácí zmrzlinou

Za tento dezert by se nemusela stydět ani luxusní kavárna či restaurace. Sladkost zkaramelizovaného ananasu lehce zjemní domácí zmrzlina a jogurtové müsli buchtičky s neodolatelně křupavou drobenkou možná budete muset dětem péci i samostatně kvůli báječné chuti.

Co budete potřebovat? (5 porcí)

  • Drobenka:
  • 28 g špaldové mouky
  • 14 g vloček
  • 22 g třtinového cukru
  • 22 g másla
  • 15 g nahrubo nasekaných arašídů
  •  Buchtičky:
  • 32 g vloček
  • 32 g hladké mouky
  • 32 g špaldové mouky
  • 66 g másla
  • 3 g sody na pečení
  • 22 g třtinového cukru
  • 116 g Selského bílého jogurtu Hollandia
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • Ananas:
  • Šťáva z 1 limety
  • 5 plátků ananasu
  • 50 g třtinového cukru
  • 40 ml vodky
  • Zmrzlina:
  • 3 Bio BIFI drinky Hollandia mango a ananas

Postup: Nejprve si vytvoříme drobenku, kterou budeme později buchty posypávat. Smícháme dohromady všechny ingredience a hotové uložíme do mrazu do doby, než vytvoříme těsto. Smícháme vločky, mouku, sodu a sůl. V kastrůlku rozpustíme máslo společně s cukrem a mícháme, dokud se vše dobře nerozpustí. Do směsi vmícháme jogurt a vejce. Spojíme se sypkou částí a dáme do vymazaných forem libovolného tvaru (můžeme použít i papírové košíčky). Těsto posypeme připravenou drobenkou a pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.

Ananas očistíme, vykrojíme střed a nakrájíme na 5 koleček. Pokapeme šťávou z limety a položíme na gril. Po lehkém opečení posypeme třtinovým cukrem a necháme zkaramelizovat, nakonec lehce pokapeme vodkou a flambujeme.

Zmrzlinu připravíme tak, že obsah BIFI drinků nalijeme do ploché nádoby, kterou vložíme do mrazáku. Počkáme, dokud směs nezmrzne. Zmraženou směs vyklepneme z nádoby, nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme.

Marta Molínová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.