Pro milovníky zdravého stravování Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva velikonoční recepty, za použití kysané smetany a bílého jogurtu.
„Velikonoce jsou významným svátkem a spousta lidí připravuje mnoho velikonočních dobrot, proto jsme se rozhodli obohatit slavnostní stoly o recepty ve zdravější variantě s využitím našich výrobků Kysané smetany z Valašska a Bílého jogurtu z Valašska," říká Ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Mrkvovou bábovku si můžete připravit nejen na Velikonoce. Perníčky zase mají děti rády a mohou je tak mlsat ve zdravé variantě," dodává Benešová.
Recepty:
Velikonoční mrkvová bábovka s Kysanou smetanou z Valašska
Suroviny:
- 1 kysaná smetana
- 5 vajec
- 180 g cukru moučka
- 180 ml oleje
- 310 g cereální nebo špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 4 lžíce čerstvé mléko
- 4 ks nastrouhané mrkve
Postup:
Nejprve si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a postupně přidáváme olej. Do vzniklé hmoty vmícháme mouku s práškem do pečiva, kysanou smetanu a čerstvé mléko. Do vzniklého těsta přimícháme najemno nastrouhanou mrkev a promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme na 160 stupňů cca 45 minut. Po upečení můžeme pocukrovat, případně polít rozpuštěnou bílou čokoládou.
Zdravé velikonoční perníčky
Surovin:
- 500 g špaldové nebo cereální mouky
- 160 g třtinového cukru
- 120 g másla
- 120 g medu
- 4 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice + 2 lžičky perníkového koření
Postup:
V hnětací míse si smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, jedlou sodu, skořici a perníkové koření. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, poté přidáme společně s medem a vejci k sypkým surovinám. Vše rozmixujeme a ručně zpracujeme do hladkého těsta. Pokud by se těsto lepilo přisypeme mouku. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme den odležet. Druhý den vyválíme těsto o tloušťce 0,5 cm a vykrajujeme perníčky ve tvaru zajíčků nebo vajíček. Pečeme při 160 stupních 12 – 15 minut. Perníčky můžeme dozdobit dle fantazie.