Velikonoční mlsání zdravě

Pro milovníky zdravého stravování Mlékárna Valašské Meziříčí připravila dva velikonoční recepty, za použití kysané smetany a bílého jogurtu.

„Velikonoce jsou významným svátkem a spousta lidí připravuje mnoho velikonočních dobrot, proto jsme se rozhodli obohatit slavnostní stoly o recepty ve zdravější variantě s využitím našich výrobků Kysané smetany z Valašska a Bílého jogurtu z Valašska," říká Ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Mrkvovou bábovku si můžete připravit nejen na Velikonoce.  Perníčky zase mají děti rády a mohou je tak mlsat ve zdravé variantě," dodává Benešová.

Recepty:

Velikonoční mrkvová bábovka s Kysanou smetanou z Valašska

Suroviny:

  • 1 kysaná smetana
  • 5 vajec
  • 180 g cukru moučka
  • 180 ml oleje
  • 310 g cereální nebo špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce čerstvé mléko
  • 4 ks nastrouhané mrkve

Postup:

Nejprve si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a postupně přidáváme olej. Do vzniklé hmoty vmícháme mouku s práškem do pečiva, kysanou smetanu a čerstvé mléko. Do vzniklého těsta přimícháme najemno nastrouhanou mrkev a promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme na 160 stupňů cca 45 minut. Po upečení můžeme pocukrovat, případně polít rozpuštěnou bílou čokoládou.

Zdravé velikonoční perníčky

Surovin:

  • 500 g špaldové nebo cereální mouky
  • 160 g třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 120 g medu
  • 4 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice + 2 lžičky perníkového koření

Postup:

V hnětací míse si smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, jedlou sodu, skořici a perníkové koření.  Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, poté přidáme společně s medem a vejci k sypkým surovinám.  Vše rozmixujeme a ručně zpracujeme do hladkého těsta. Pokud by se těsto lepilo přisypeme mouku. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme den odležet. Druhý den vyválíme těsto o tloušťce 0,5 cm a vykrajujeme perníčky ve tvaru zajíčků nebo vajíček. Pečeme při 160 stupních 12 – 15 minut. Perníčky můžeme dozdobit dle fantazie.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *