Park Mirakulum: Sezona startuje o Velikonocích

Mirakulum, největší zábavní park v republice, letos poprvé otevře své brány na Zelený čtvrtek úderem desáté hodiny ranní a navíc za výjimečné vstupné. Takže pokud chcete dětem připravit opravdu nezapomenutelné velikonoční prázdniny, zamiřte do středočeských Milovic.

Desetihektarový areál se na svou sedmou sezonu pečlivě připravoval celou zimu. Jeho příznivci jsou totiž už zvyklí, že je každý rok překvapí nějakou novinkou. Co to bude letos? „Novinek je samozřejmě víc,“ říká Jiří Antoš, duchovní otec a majitel parku, „ale jsem přesvědčený, že největším letošním hitem bude propojení Lesního města a Lanového centra.“ Obě tato místa leží v Mirakulu na dohled od sebe a mají podobné zaměření, ale zatímco park vznikl tzv. na zelené louce, Lesní město bylo „vestavěné“ do vzrostlého lesa.

„Jde vlastně o obrovské přírodní průlezky plné visutých můstků, lanových stezek a překážek, kterými můžete procházet nejrůznějšími směry a v několika patrech. My jsme tato dvě místa propojili 65metrovým bludištěm, které vede korunami stromů,“ popisuje Antoš s tím, že tak vzniklo největší Lanové centrum v republice. „Díky tomu, že je v několika patrech nad sebou, přijdou si zde na své starší děti, které se nebojí řádit v korunách stromů, tak i ti mladší, co se raději drží jen metr, dva nad zemí,“ říká Jiří Antoš a dodává, že pokud by někdo teď chtěl poctivě zdolat a projít každou část a každou cestičku propojeného Lanového centra, musel by v něm strávit téměř tři hodiny.

Pracovníci parku také během zimní přestávky pokračovali ve zpevňování cest a vysazování stromů. Těch letos přibylo zhruba 70. „Sázíme je hlavně v nezalesněné části parku. Kromě toho, že v budoucnu budou dávat stín, tak také vytvářejí koridory a přirozeným způsobem směřují návštěvníky do zadní části parku,“ vysvětluje Antoš.

Jako Páni kluci

Další novinkou letošní sezony bude drezína. „Vždycky se mi líbilo, jak na drezíně jezdili kluci ve skvělém filmu Páni kluci. Myslím, že dnešní děti snad ani nikdy nic podobného neviděly, natož aby měly šanci se svézt. A tak poblíž zastávky vlaku, jenž návštěvníky vozí na tankodrom, položíme 40 metrů kolejí. Naše drezína bude na ,lidský‘ pohon, takže kdo se bude chtít svézt, ten se trochu zapotí,“  říká s úsměvem Jiří Antoš.

V přední části parku pak vyrostla nová budova, která vypadá jako obchůdek s kratochvilnými kejklemi, kam tak rád chodil Harry Potter se svými kamarády. Co si tu můžete koupit vy? „Především suvenýry, které vám připomenou návštěvu parku, třeba trička, vizitky, magnetky, hrnečky… A věděli jste, že náš park má svou vlastní turistickou známku? Má číslo 2055 a je na ní náš hrad,“ říká Jiří Antoš.

V dubnu bude Park Mirakulum otevřený během celých Velikonoc, a to včetně Velikonočního pondělí vždy od 10 do 18 hodin. Dále pak o víkendu 27. a 28. dubna, kdy v sobotu 27. dubna proběhne tradiční Tankový den. Od května už bude otevřeno denně kromě pondělí. Podrobnosti na www.mirakulum.cz.

Pár dat a čísel z parku

  • Park byl otevřen v září 2012, měl rozlohu zhruba sedm hektarů a první stavbou v něm byl hrad. Ten se stal jeho symbolem. Postupně se rozrostl na dnešních 10 hektarů a dvě stě atrakcí.
  • Za dobu existence parku prošlo jeho branami milion návštěvníků.
  • Přes zimu je park zavřený, navštívit ho můžete vždy od dubna do října.
  • Zábavně-naučný park není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině – najdete zde lesní hřiště a kontaktní zoo, obří trampolíny a houpačky, lanová centra, podzemní chodby, prolézačky a v neposlední řadě i úzkokolejnou železnici, která park propojuje se sousedním Tankodromem. Od léta 2015 také vodní svět a oázy s vodními hříčkami.
  • V parku je 870 metrů podzemních chodeb – podzemní chodby najdete pod Hradem, v Lesním městě, kde je jich nejvíce (310 metrů), či v areálu Gaudí.
  • 2539 metrů čtverečních parku zabírají gastrozóny.
  • Autorem všech atrakcí je kolektiv parku Mirakulum, za vizuální podobou stojí výtvarnice Lucie Kozelská. Jejich nápady realizují mimo jiné i odsouzení z nedaleké věznice Jiřice.
  • V parku celoročně pracuje do 30 lidí, v sezoně pak přibývá několik desítek brigádníků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.