Galerie moderního umění v Hradci Králové oslavila 70 let a slaví dále

Galerie moderního umění v Hradci Králové (GMU) si 30. listopadu tohoto roku připomněla 70. výročí od založení.

U příležitosti svého jubilea připravila výstavu Hledá se mistrovské dílo představující více než 200 obrazů ze svých rozsáhlých sbírek. Tento den otevřela tato významná hradecká instituce své prostory zdarma a připravila sérii komentovaných prohlídek. Návštěvníci a zájem veřejnosti o předkládané výstavy je právě to stěžejní, co Galerii moderního umění oživuje a činí její aktivity smysluplnými.

Do nového roku vstupuje s velkými plány. Vydala a představí novou publikaci a provedla největší jednorázový nákup  umění v České republice. Do svých prostor zve galerie i v době nadcházejícího adventu, kdy jako poděkování za přízeň všech bude základní a rodinné vstupné o polovinu sníženo.

Je to i krok směrem k těm, kdo o návštěvě podobných prostor ještě neuvažoval. To, že se galerie snaží otevírat své prostory k využití pro širokou veřejnost dokládá i skutečnost, že vybudovala novou knihovnu, do které srdečně zve a kam sami návštěvníci mohou věnovat knihy týkající se umění.
„Není důležité kolik let galerie slaví, přála bych nám všem, abychom i my v sedmdesáti měli takový glanc, jako právě galerie. Otevírá totiž srdce i oči nejenom nám Hradečákům. Přeji galerii i jejím spolupracovníkům hodně uměleckého štěstí, kreativního zdraví a vše nej do další sedmdesátky,“ uvádí Pavlína Springerová, primátorka města Hradec Králové.
„Za Královehradecký kraj jako za zřizovatele galerie, který má tu čest tuto činnost vykovávat více jak dvacet let, bych ráda poděkovala za to, jakou galerii máme, za cestu, jakou jsme se vydali. Jako zřizovatel do činnosti galerie tolik nemluvíme, dáváme všem jejím skvělým pracovníkům jistou volnou ruku, a přitom se snažíme budovat důstojné zázemí. Galerii přeji, abychom i nadále tuto symbiózu byli schopni zachovat,“ uvádí Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje.

Hledá se mistrovské dílo

K 70. výročí vznikla výstava Hledá se mistrovské dílo, která potrvá do 26. května 2024. Výstava nechává na návštěvnících, aby sami na základě svých preferencí vybrali to nejlepší dílo ze sbírky hradecké galerie. Každý návštěvník před vstupem do výstavního prostoru obdrží žetony pomocí, nichž může hlasovat tak, že vhodí svůj žeton do boxu před každým obrazem. Vystavená díla pokrývají období od konce 18. století až po současnost.
„Vystaveni jsou například Bohumil Kubišta, Mikuláš Medek, Jan Preisler, Josef Čapek, Jan Zrzavý a mnoho dalších. Mezi aktuální favority patří díla z období klasické moderny,“ uvádí ředitel GMU František Zachoval.
V průběhu adventních trhů (8.–22. prosince) na Velkém náměstí v Hradci Králové nabídne galerie návštěvníkům základní a rodinné vstupné s 50% slevou a uvede vánoční projekci Hrací skříňka Eugenia Percossiho, která si pohrává s ironií a zobrazuje krátký příběh o Vánocích. Projekce bude prezentována ve vstupní hale, která v letošním roce prošla proměnou. Vznikla zde nová Preislerova knihovna specializující se na teorii a dějiny českého a světového výtvarného umění. Knihovna byla vytvořena umělcem a architektem Tomášem Džadoňem.
„V rámci snahy naplnit novou knihovnu jsme se rozhodli uspořádat sbírku knih. Návštěvníci mohou do galerijní knihovny darovat publikace o výtvarném umění, které jim již neslouží. Odměnou jim v případě, že přinesou tři a více knih, bude volný vstup do stálých expozic a výstav,“ vysvětluje kurátor a správce knihovny Tomáš Kolich.

V rámci oslavy galerie také představila novou knihu z Edice střední a východní Evropy. Maďarská historička umění Edit András v nové publikaci Kulturní převlékání. Umění na troskách socialismu a na vrcholcích nacionalismu přináší rozbor maďarského výtvarného umění v letech 1989–2022 a odvážně nahlíží období transformace po pádu komunistického režimu i jevy spojené s autoritářskými a nacionalistickými tendencemi. Křest knihy proběhne v únoru na Akademii výtvarných umění v Praze příštího roku za účasti autorky.
Galerie v letošním roce rovněž provedla mimo jiné největší jednorázový nákup polského umění v České republice za 3,2 mil. Kč. Akvizice byla podpořena z Akvizičního fondu MKČR a navazuje na knihu Piotra Piotrowského o polském umění vydanou v loňském roce rovněž v Edici střední a východní Evropy. GMU se podařilo získat důležitá díla předních polských umělců a umělkyň. Zakoupila celkem 46 prací převážně ze 70. a 80. let od 17 autorů a autorek; patří k nim např. Teresa Murak, Józef Robakowski, Anna Kutera, Jarosław Kozłowski či Stanisław Dróżdż. Akvizice obsahuje také díla skupiny Luxus nebo v Česku známého Zbigniewa Libery. Získané práce obohatí Sbírku střední a východní Evropy, kterou GMU buduje od roku 2019.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.