Akupunktura očnice: Převrat v léčbě syndromu suchého oka

Zarudnutí, pálení a řezání očí, únava očí, světloplachost, zhoršené vidění, dokonce i bolest hlavy – takové jsou příznaky syndromu suchého oka. Tím podle odhadů trpí až každý sedmý člověk. Zbavit se nepříjemných příznaků mohou lidé pomocí akupunktury očnice.

Syndrom suchého oka je v současnosti jedno z nejčastějších onemocnění, se kterým se pacienti obracejí na oční lékaře. Jeho výskyt navíc v současné době rapidně stoupá.

„Problémy se zrakem se začínají objevovat po 40. roce věku. Syndrom suchého oka, který se stal civilizační nemocí současnosti, se ale čím dál častěji začíná objevovat u mladších pacientů. Na vznik suchého oka má vliv zejména pobyt v klimatizovaných prostorách a práce s počítačem, mobilním telefonem nebo tabletem. Upřený pohled očí jedním směrem a na jednu vzdálenost vede k jejich únavě, rychlejšímu osychání a pacienti si pak stěžují na řezání a pálení očí. Vidění se může dokonce rozmazávat a oči být zarudlé nebo i pobolívat,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Léčba syndromu suchého oka byla dosud převážně konzervativní

Lékaři začínají aplikací umělých slz. Ty sice dočasně často zlepší potíže způsobené suchým okem, neřeší ale jeho příčiny. Novou metodou k odstranění onemocnění je akupunktura očnice. „Pacienti se nemusí bát, že bychom jim aplikovali jehly přímo do oka, tenká jehla se zavádí pod oko nad dolní okraj očnice. Jehlička se dostane do kontaktu se zevními očními svaly, které pohybují okem a s jejich obaly a vazivem kolem nich. Zavedení tenoučké jehly není o nic víc bolestivé než zavedení jehly kdekoliv jinde na těle. Poprvé je to pro pacienta nezvyklý vjem, ale při opakované aplikaci akupunkturní jehly a s postupujícím zlepšováním potíží si lidé na léčbu akupunkturní jehlou v blízkosti oka zvyknou a přestanou se jí bát. V rukou profesionála není akupunktura očnice nebezpečná pro oko a jedinou komplikací, která se čas od času přihodí, je modřina. Jedná se jen o estetický problém, který příroda vyřeší do dvou týdnů sama. Vlivem zvýšeného prokrvení se efekt léčby často urychlí,” vysvětlila Jana Stodůlková, která se ve své zlínské Ordinaci Integrované Medicíny (ORIEM) na oční klinice Gemini věnuje akupunktuře, homeopatii a canisterapii.

Akupunktura dokáže zbavit syndromu suchého oka velkou část pacientů

A pomoci dokáže i s dalšími onemocněními zraku. „Akupunktura očnice je zaměřena zejména na léčbu suchého oka. Bývá účinná u téměř 90 procent pacientů, a to i těch, kteří mají závažné potíže se suchým okem a léčba konvenční medicínou nebývá úspěšná. Akupunkturou očnice se souběžnou akupunkturou celého těla lze někdy zlepšit i zelený zákal, úspěšná bývá u léčby blefarospasmu – křečovitého svírání očních víček, a umí někdy zpomalit i zhoršování suché formy makulární degenerace sítnice v počátečním stadiu,” popsal Pavel Stodůlka.

Aplikace jehliček je bezbolestná a trvá jen několik málo minut

K dosažení dobrého výsledku je ale třeba proceduru několikrát opakovat. „Samotná akupunktura očnice trvá jen několik minut. Prostor v očnici je vysoce reaktivní a k účinku to stačí. Lékař zavede jehlu pod oko na asi dvě až pět minut. Pacient leží nebo může i sedět. Po vytažení jehly pacient odchází z ordinace bez omezení. Proceduru je nutné ale opakovat v rozestupu 1 týdne. Efekt se dostaví za čtyři až pět sezení. Poté je dobré pokračovat do deseti sezení. Je vhodná takřka pro každého. Pouze pacienti, kteří užívají léky na ředění krve, jako je například Warfarin, ji podstoupit nemohou,“ uvedla Stodůlková.

Akupunktura očnice zatím není v Česku příliš rozšířená

Vymyslela ji přímo MUDr. Jana Stodůlková ze Zlína a pacientům ji nabízejí lékaři oční kliniky Gemini. „Akupunktura očnice vyžaduje speciální trénink a zaměření specialisty na tento problém. Není běžná v ordinaci lékaře-akupunkturisty ani očního lékaře. Naše klinika v současnosti pracuje na akupunkturním výcviku očních lékařů. Ti podstupují zaškolení lékařem-akupunkturistou. Poté mohou poskytovat léčbu suchého oka zavedením akupunkturní jehly do očnice. Klinika Gemini je první oční klinikou v Česku, ale i na světě, která léčbu suchého oka očnicovou akupunkturou pacientům poskytuje,” uzavřel Pavel Stodůlka.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Gemini

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.