Jarní lyžování na 5 tyrolských ledovcích

Kdy je nejlepší doba na lyžování? Když se na obloze objeví jarní slunce. A kde je pro to ideální místo? Na 5 tyrolských ledovcích.

I když se jinde lyžařská sezóna chýlí ke konci, zde si můžete užívat skvělou zábavu na sněhu až do května – a na ledovci Hintertux dokonce i déle. Jaro na ledovci je opravdovou nutností pro všechny milovníky sněhu, kteří si chtějí užít kvalitní sjezdovky a spoustu parádních akcí.

Hotspoty pro freeridery

5 tyrolských ledovců se stalo nefalšovaným domovem freeriderů. Například na severní stěně 3 159 metrů vysokého Mittagskogelu se už od roku 2013 konají „Pitztal Wild Face“, světové kvalifikační závody Freeride World Tour. Jejich závěrečná trasa přes 1 500 výškových metrů však není jediným atraktivním sjezdem v Pitztalu: touto oblastí vede mnoho tratí, od švýcarského sjezdu u lanovky Mittelbergbahn až po široké svahy a strmé žlaby přímo u sjezdovky na Hinterer Brunnenkogel. Tajným tipem pro milovníky freeridu je také Kaunertalský ledovec s 36 kilometry rozmanitých sjezdů. Oblíbená je především varianta z Nörderbergu dolů do Fernergriesu a z Langtaufersu do Jižního Tyrolska/Itálie. Jednou z top freeridových oblastí v zemi je i Stubaiský ledovec. V Powder Departmentu na vás čeká 13 vzrušujících sjezdů ve volném, nezajištěném terénu. A zapomenout nesmíme ani na Sölden. Zde na začátečníky i zkušené freeridery čekají perfektní sjezdy v prašanu na více než 70 kilometrech mimo sjezdovky.

Každý, kdo si chce užít svobodu freeridingu, by si měl být vědom i jeho rizik. Proto jsou nutné velmi dobré znalosti týkající se pohybu ve volném terénu. Nejdůležitější pravidla pro freeridery zní: nikdy se nevydávat do terénu sami, před sjezdem zkontrolovat zprávu o lavinové situaci a informovat se o vývoji počasí. Veškeré informace o aktuální lavinové situaci najdete na www.avalanche.report

Jak dlouho trvá sezóna:

  • Sölden – do 7. května
  • Pitztalský ledovec – do 7. května
  • Hintertuxský ledovec – otevřeno celoročně
  • Stubaiský ledovec – do 21. května
  • Kaunertalský ledovec – do 29. května

Cool jarní eventy na ledovci

Electric Mountain Festival 2023 v Söldenu přináší nejslavnější DJe v oblasti elektronické taneční hudby. Od 10. do 14. dubna se představí například Tujamo, Oliver Heldens nebo Julian Jordan.

Termíny dalších akcí:

  • 17.–19. března: Pitztal Wild Face/Freeride World Qualifier
  • 18. + 19. března: Kaunertal Freeride Days
  • Až do 22. března každou středu večer: „Elements by Night“ v Söldenu
  • 31. března: Hintertuxer Gletscher Open Air
  • 29. + 30. dubna: Zillertal Välley Rälley, Hintertux

Snowparky otevírají v dubnu

Fanouškům freestylu doporučujeme navštívit Betterpark Hintertux, který je v provozu od
15. dubna do poloviny června a je nejvýše položenou a sněhově nejjistější freestylovou
oblastí v Rakousku. Najdete zde vše, co potřebujete pro dokonalé skoky, a těšit se můžete i
na obměny jib setupu. Neméně stylová zábava na vás čeká od 15. dubna v rámci tradiční
Jarní klasiky ve Snowparku Kaunertal.

  • Duben a květen 2023: Spring Sessions ve Snowparku Stubai Zoo
  • Od 15. dubna: Jarní klasika ve Snowparku Kaunertal
  • Od 15. dubna: Betterpark Hintertux – jumpy, jib & halfpipe

Jarní atrakce pro rodiny Na 5 tyrolských ledovcích se na sjezdovkách i mimo ně stále něco děje. Například na Hintertuxském ledovci se koná hledání velikonočních vajíček ve sněhu. Děti musí najít barevná velikonoční vajíčka a odpovědět na hádanky, za což je čeká sladká odměna. Pokud si chcete vyzkoušet jízdu na sněžné rolbě s výkonem 600 koní, neváhejte a vydejte se do testovacího areálu v nadmořské výšce 3 250 metrů, kde se můžete ve vybraných dnech pod vedením instruktora zdarma projet na sněžné rolbě.

Ten, kdo chce svým dětem předat lásku k zimním sportům, by se měl připojit k BIG Family na Stubaiském ledovci. Zde si mohou všichni od těch nejmenších až po teenagery vyzkoušet kompletní nabídku lyžařských aktivit, včetně slalomu BIG Family, akčních dnů BIG Family, boardercrossu a Fun Slope.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Gletscherfrühling, Hintertuxer Gletscher

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.