O veřejném prostoru by měli rozhodovat místní. Grant na to poskytne až půl milionu

Menší obce, spolky, aktivní jedinci, podnikatelé a co nejvíce místních lidí. Ti všichni se mohou spojit a společně zažádat o grant v rámci programu Dokážeme víc, který podporuje sousedské projekty.

Žádost mohou podat od 16. ledna do 13. března 2023, získat mohou až 500 000 Kč a na realizaci budou mít 18 měsíců.

„Vztahy na lokální úrovni jsou tím nejcennějším, do čeho můžeme investovat, aby se nám dobře žilo. Náš program nabízí nástroje, které v obci pomohou sousedské vztahy podpořit, a finance, díky kterým si lidé společně vytvoří místo k setkávání,“ vysvětluje Andrea Studihradová z České spořitelny, která za programem Dokážeme víc společně s Nadací Via stojí.

Z grantu může vzniknout třeba hřiště, plovárna nebo komunitní zahrada. Peníze lze ale použít i na úpravu vnitřního prostoru, například kulturního domu nebo klubovny. Důležité je, aby o grant zažádal místní spolek, příspěvková organizace, obec do pěti tisíc obyvatel nebo třeba knihovna, aby byl sestaven nejméně pětičlenný tým a aby se do plánování i realizace nové podoby prostoru mohl zapojit kdokoliv z místních. Vybrané projekty se také budou muset spolupodílet 20 % z celkové částky, tj. až 100 000 Kč v případě půlmilionového grantu.

„Nadace Via společně s Českou spořitelnou dlouhodobě podporuje aktivní lidi a projekty, které mění život okolo nás a zlepšují sousedské vztahy. Pomáháme nejen finančně. Každý tým také dostane k ruce zkušeného konzultanta, který mu pomůže například s organizací plánovacích setkání. Pro realizační týmy také připravujeme vzdělávací semináře a propojujeme je s účastníky předchozích úspěšných projektů,“ popisuje Hana Morávková z Nadace Via.

Program Dokážeme víc ale umožňuje zažádat o mikrogrant do 20 000 Kč nebo o grant do 100 000 Kč i přímo sousedům. „Není ani třeba zakládat spolek. Stačí, když se spojí minimálně tři lidé, kteří mají chuť ve svém okolí něco zlepšit,“ vysvětluje Andrea Studihradová s tím, že tyto menší granty využívají lidé třeba na výsadbu stromů na veřejném prostranství, stavbu altánů a občas i na něco kurióznějšího – třeba na voliéru pro zraněného čápa v záchranné stanici.

Spořitelní grantový program Dokážeme víc realizovaný ve spolupráci s Nadací Via zatím rozdal na podporu sousedských projektů téměř 13 milionů korun a podpořil 350 projektů.

O grantových programech Dokážeme víc se více dozvíte na www.dokazemevic.cz.

Nela Kleinová

Zdroj foto: im-pr

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.