Jak správně uchovávat 5 typických vánočních potravin?

Každý chce mít před svátky doplněné zásoby. Základem jsou suroviny jako máslo, vejce, maso, uzeniny nebo majonéza. Pokud ale mají vydržet čerstvé opravdu celé svátky, je potřeba dodržet hygienická pravidla při přepravě a doma je správně uskladnit.

Přetékající nákupní košíky patří k typickým obrázkům předvánočních příprav. Pokud však nechceme jídlem plýtvat, měli bychom se ho snažit udržet co nejdéle čerstvé. Víte, jakou cestu mají vánoční potraviny za sebou a jak se o ně doma postarat?

Máslo

Těsto na cukroví, krémy anebo jen na namazání vánočky – tam všude je máslo tou nejlepší volbou. Na každé Vánoce padne v každé domácnosti několik kostek. Kvalitní máslo obsahuje alespoň 80 procent tuku. Poznáte to například tak, že po vytažení z chladu trvá několik minut, než začne měknout. Máslo by se mělo skladovat v lednici, kde vydrží asi dva měsíce. Pokud jste nakoupili velké zásoby, které nestačíte tak rychle spotřebovat, můžete kostky v obalu dát do mrazáku, kde mohou být až rok. Čekání, než máslo změkne, může být zdlouhavé, ale určitě není dobrý nápad ho kvůli tomu nechávat celý den položené například na lince. Při pokojové teplotě se totiž jeho trvanlivost zkracuje asi na dva dny.

Vejce

Většina lidí vejce uchovává v lednici a není na tom nic špatného. Stejně dobrým místem však může být i spíž, protože pro skladování vajec je potřeba teplota do osmnácti stupňů Celsia. „Vejce zpravidla vydrží čerstvá čtyři týdny. Jejich trvanlivost však může zkrátit časté střídání teplot. Proto je velmi důležité udržovat stabilní teplotu během celého logistického procesu, zejména při překládkách. A když vejce konečně dorazí do naší domácí lednice, není vhodné je nechávat na dvířkách lednice, kde by byla často vystavena teplejšímu vzduchu,“ vysvětluje Michaela Dražanová, která je ředitelkou pro logistiku čerstvých potravin ve společnosti Raben Logistics Czech and Slovakia. Důležité také je vejce neomývat, protože na skořápce je ochranná vrstva, která brání průniku škodlivých látek dovnitř.

Šunka

Šunka, klobásy nebo párky patří mezi potraviny, které vydrží mimo lednici jen velmi krátkou dobu. Čerstvá krájená šunka jen asi dvě hodiny. Je na to potřeba myslet při nakupování, ale například i při chystání chlebíčků na vánoční stůl. Velký talíř obložených chlebíčků se šunkou a. pařížským salátem se totiž během pár hodin v teple může změnit v gastronomickou pohromu. Je tedy lepší před návštěvu postavit menší talíř a doplňovat jej než jí způsobit žaludeční potíže.

Majonéza

Tato původně francouzská omáčka bývá součástí domácích pomazánek a její základ tvoří rostlinný olej a žloutky. Neřadí se mezi zrovna dietní potraviny, ale její konzumace může mít pro zdraví i prospěšné účinky, protože obsažený olej pomáhá tělu vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích. Pokud si vyrobíte majonézu sami doma, kvůli obsahu syrových žloutků je její trvanlivost pouhé dva nebo tři dny, a to i v lednici. „Majonézy dodávané do obchodů obsahují vejce pasterizovaná, proto je jejich trvanlivost významně delší, samozřejmě pod podmínkou, že byly vhodně přepravovány a skladovány. Neotevřená sklenice v chladu vydrží šest měsíců. Po otevření je potřeba majonézu stále udržovat v chladu a při nabírání vždy používat čistou lžíci. Pak vydrží i déle než dva měsíce,“ popisuje Michaela Dražanová.

Med

Čerstvý a kvalitní med je zdravější a výživnější náhradou bílého cukru a kromě slazení čaje se hodí též do cukroví a dezertů. Obsahuje vitamíny a důležité živiny, umí zklidnit bolavý krk i žaludeční obtíže. Řada lidí si však není jistá, jak se vlastně med má skladovat. V prvé řadě jej není nutné dávat do lednice, vydrží i při pokojové teplotě.

Spíše mu může uškodit přímé světlo nebo vlhko a nečistoty. Medu bude nejlépe ve spíži s teplotou do 18 stupňů. Bez produktů, jako je máslo, vejce nebo šunka, si Vánoce neumíme představit. Když je v obchodě popadneme, často si ani neuvědomíme, jak dlouhou a složitou cestu urazily. Nemáme ani ponětí o nesčetných překládkách, ujetých kilometrech nebo počtu lidí, kteří se na tom všem podíleli. Nejenže je samotný proces nesmírně složitý, ale navíc nepřetržitě probíhá v podmínkách stálé, kontrolované a nízké teploty. Tyto zvláštní podmínky zaručují bezpečnost přepravovaných a skladovaných potravin. Díky know-how a odborným znalostem logistických operátorů se můžeme těšit na zdravé, čerstvé a chutné Vánoce.

Nela Kleinová

Zdroj foto: Sarsmis, Getty Images

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.