Nový rok s čistým štítem i domácností. Jak na úklid s alergikem

Pokud sdílíte domácnost s alergikem nebo jím sami jste, bude mít úklid svá specifika. Přinášíme tipy, jak zvládnout běžnou úklidovou rutinu.

Okna bez závěsů, pohovky bez přehozů, koberce bez vysokého vlasu a minimum dekorací. Dodržování těchto jednoduchých pravidel může mít nevídaný vliv na zdravotní stav alergika. Alergik by se měl v bytě obecně vyvarovat vybavení, které by přitahovalo prach a roztoče.

„Volte hladké snadno udržovatelné povrchy, které se dají stírat, a plovoucí podlahu, linoleum nebo parkety, které umožňují jednodušší údržbu mokrou formou,” radí Michal Závacký z portálu ProAlergiky.cz.

Hladký povrch – hladký průběh

Nepostradatelnou pomocí v bytě alergika je výkonný vysavač s kvalitním filtrem. Při výběru buďte ale obezřetní, doporučuje se přihlížet k výsledkům nezávislých testů. Pozornost věnujte zejména kritériu účinnosti zachycování nečistot. Některé mechanické vysavače prach pouze zvíří a jemné částečky a alergeny se vracejí zpět do vzduchu, jiné mohou mít nedostatečně utěsněnou konstrukci, a tak část vzduchu uniká jinou cestou, než jen přes filtr. Robotické vysavače kvůli slabému sacímu výkonu zase spíše zametají než vysávají. Parní vysavač je multifunkční pomocník. Kombinuje parní čištění s vysáváním, takže v jednom kroku odstraní nečistoty, povrch navlhčí i vysuší. Poradí si navíc i s čalouněním a umí vysát i rozlité tekutiny, což ocení zejména rodiče malých dětí.

Když už je řeč o čalounění, zrovna tento typ povrchů alergikovi život neulehčuje. Jak pečovat o čalouněný nábytek, aby se z něj nestal úhlavní nepřítel? „Bude nezbytné pořídit speciální přípravky, které obsahují povrchově aktivní čisticí látky a přírodní antialergeny. Ty alergeny obalí, naruší jejich buněčnou strukturu a zneutralizují je, díky čemuž se stanou pro alergika neškodné,“ vysvětluje Michal Závacký. Doporučuje se kombinovat přípravky ve spreji, které se používají na nepratelné textilní povrchy, s přípravky na praní, které pomohou s neutralizací alergenů na oblečení a lůžkovinách. Účinné jsou nejen na ty roztočové, ale i prachové, pylové a zvířecí.

Čistý štít – čistý vzduch

I v zimě je třeba kvůli přísunu kyslíku větrat, dovnitř ale občas proniknou i nezvaní hosté v podobě nečistot. Zatímco v jarní a letní sezóně alergiky nárazově trápí především pyly a spory plísní, v zimě se mohou dusit kvůli smogu. Ovzduší letos neprospěje ani energetická krize, kvůli které sáhnou mnozí obyvatelé po nevhodných tuhých palivech. Při zhoršených rozptylových podmínkách dokáže jedna bezohledná domácnost zamořit vzduch karcinogenním kouřem i stovkám svých sousedů.

„Důležité je správné větrání a sledování vlhkosti vzduchu, která by se měla držet ve zdravém rozmezí 40 až 60 %. Větrejte nárazově přes plně otevřená okna, docílíte lepšího výsledku a menších tepelných ztrát než při celodenně otevřeném oknu na větračku. Omezeným větráním nedochází k dostatečné výměně vzduchu a příliš se ochlazují stěny v místnostech, což má za následek snazší srážení vlhkosti a vznik prostředí ideálního pro plísně,“ doplňuje odborník. Pokud si chcete být kvalitou ovzduší v bytě jistí, pomůže vám čistička vzduchu. Odstraňuje většinu bakterií, nečistot a pachů, některé přístroje si umějí poradit i s viry a snižují poletování vzdušných alergenů a mikroskopických prachových částic v domácnosti. Vypořádá se i se smogem, který se vám vkrade do interiéru během nezbytného větrání.

Hezké sny a zdravou noc

Vlézt si po dlouhém dni do postele a zachumlat se do peřin, to je odměna pro tělo i pro mysl. Teplo a vlhko, které naší přítomností na lůžku vzniká, je ale přirozenou líhní mikroorganismů. Péče o matrace a volba správného ložního prádla jsou tak klíčové. „Alergik si kromě spánku samotného musí hlídat i prostředí, v jakém se k němu ukládá. Teplo a vlhko jsou ideálním prostředím pro bakterie, plísně a domácí roztoče. Postele bývají hlavním zdrojem roztočových alergenů, a pokud na takovém lůžku spí pravidelně alergik citlivý na roztoče, může mu to výrazně zhoršit jeho zdravotní stav,“ doplňuje Michal Závacký.

Pokud je prokázaná alergie na roztoče, nejúčinnější cestou je obalení veškerých lůžkovin protiroztočovými povlaky, které uvnitř alergeny uzavřou a zabraňují jim proniknout k člověku. Druhou možností, užitečnou především pro atopiky a osoby s oslabenou imunitou, je povlečení s antibakteriální úpravou, které využívá přirozených antibakteriálních vlastností stříbra. To hubí celou řadu mikroorganismů, jako jsou bakterie, viry, kvasinky nebo spory plísní. Doporučuje se také přeprat lůžkoviny alespoň jednou za dva měsíce nejméně na 60 °C. Při praní na nižší teplotu přidávejte do pračky přísadu na odstranění alergenů. Matrace a gauče můžete vysát kvalitním vysavačem nebo vyčistit horkou párou, v tom případě je ale nezbytné i správné vysušení. Alergik by měl také odstranit zbytečné přehozy na postel a okrasné polštářky.

Jak úklid organizovat, když s alergikem sdílíte domácnost, nebo jím sami jste? Uklízejte, když není alergik doma, a po úklidu pořádně vyvětrejte. Pokud to není možné, alergik by si měl chránit dýchací cesty respirátorem.

Úklid může potrápit nejen respirační alergiky

Samostatnou skupinou jsou chemické alergeny, které trápí zase jiné alergiky. Běžným problémem bývá (často nejen u nich, ale i u atopiků nebo citlivějších osob bez potvrzené alergie) podrážděná a vysušená pokožka. Tu mají na svědomí domácí chemikálie – prací a čisticí prostředky. Někteří lidé jsou přecitlivělí na jejich přísady, jako jsou konzervanty, parfémy a barviva. Nejčastěji jsou zasaženy ruce a objevit se mohou skvrny připomínající ekzém, fleky, ale i krvavé pupínky, praskliny, puchýřky a otoky. Pokud takovou kontaktní alergií trpíte, využívejte vždy ochranné rukavice a běžné prostředky vyměňte za ty šetrné k pokožce. Obsahují méně dráždivých, vysušujících a alergizujících složek.

DESATERO DOMÁCNOSTI ALERGIKA:

  1. Uklízejte, když není alergik doma. Pokud jste sami alergičtí, chraňte se respirátorem.
  2. Větrejte každý den, prudce a několik minut. Zvažte také koupi čističky vzduchu.
  3. Místo koberců volte povrchy, které se dají stírat.
  4. Pořiďte si výkonný vysavač.
  5. Rozlučte se s dekoracemi a upomínkovými předměty, které se špatně udržují.
  6. Omezte pěstování pokojových rostlin, listy přitahují prach a v hlíně se mohou držet plísně.
  7. Volte vhodné ložní prádlo, měňte ho zhruba dvakrát do měsíce a perte ho alespoň na 60 °C.
  8. Najděte všechna ložiska plísní a odstraňte je vhodným protiplísňovým přípravkem.
  9. Kontrolujte vlhkost vzduchu v místnostech, a pokud často překračuje 60 %, dokupte odvlhčovač.
  10. Při úklidu používejte rukavice a volte ekologickou drogerii šetrnější k pokožce i životnímu prostředí.

Nela Kleinová

Zdroj foto: ProAlergiky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.