S přicházejícím teplem se probouzí k aktivitě klíšťata

Jaro milujeme. Toto období s sebou tak sebou přináší i věčné problémy spojené s klíšťaty, Nejsou jen otravná, ale můžou i vašim psům způsobit vážné problémy.

Klíště. S tímto nechvalně známým parazitem se setkal snad už každý. Ke svému životu potřebují čerstvou krev, jejíž zdrojem jsou savci. Jejich hledáčku se nevyhnou ani lidé, psi nebo kočky. Není proto divu, že si váš čtyřnohý kamarád domů z procházky přinese nevítaného hosta.  Klíšťata jsou bohužel i známými přenašeči různých nemocí a nepředstavují hrozbu jen pro lidi, ale také pro vaše čtyřnohé kamarády.

Základem je prevence

V boji s klíšťaty vám nejvíce pomůžou preventivní opatření. Naštěstí existuje celá řada antiparazitních přípravků, které můžete přesně přizpůsobit potřebám vašeho mazlíčka. „Na trhu existují antiparazitní obojky, pipety, tabletky, šampóny nebo spreje. Pokud si nejste jistí, jaká forma ochrany je nejvhodnější, poraďte se se svým veterinářem,” radí Zuzana Novotná z e-shopu Spokojenypes.cz. Výhodou většiny antiparazitních přípravků je to že chrání také před blechami a dalšími parazity.

Jednou z nejrozšířenějších forem ochrany jsou obojky. Jsou praktické z pohledu snadné aplikace. Obojky zvíře chrání až 8 měsíců. Je však potřeba abyste obojek zvířeti nesundávali. Obojkům nevadí voda, takže s ním můžete pejska klidně i vykoupat. V přírodních vodách by ale účinné látky z obojku mohly poškodit faunu a floru. Pokud je váš pes vášnivý plavec, měli byste radši sáhnout po jiné variantě ochrany. Vadit může také například kočkám, které nejsou zvyklé na to nosit něco na krku.

Další oblíbenou možností jsou pipety. Ty kromě klíšťat slouží k léčbě napadení blechami a všenkami. Aplikace je jednoduchá. Obsah balení nakapete do srsti mezi lopatky. Pipetu vybírejte podle váhy vašeho zvířete, jinak látka nemusí účinkovat. Nevýhodou je kratší doba účinku antiparazitní látky. Většinou budete muset aplikaci opakovat po 3 až 7 týdnech. Obdobnou dobu účinnosti mají i spreje. Psy chrání zhruba 5 týdnů a kočky 4 týdny. Aplikují se po celém těle ve směru proti srsti zvířete. Po aplikaci přípravku psa dva dny nekoupejte.

Zajímavou alternativu ochrany proti klíšťatům jsou tabletky. Účinkují podle typu 5 týdnů až tři měsíce. Tabletky jsou pro psy chutné, někteří veterináři je upřednostňují, protože je to přes trávicí trakt lépe přijímané než jiná antiparazitika. Jejich využití vždy konzultujte, abyste se vyhnuli nepříjemnostem způsobených alergickou reakcí.

Zvíře můžete nechat i očkovat. Cenově je vakcína srovnatelná s předchozími možnostmi. Bohužel psa klíštěte nezbaví, ale „pouze“ hoj chrání před nemocí.

Co dělat, když prevence nefunguje?

Bohužel žádný přípravek není stoprocentní. Pokud má váš pes nebo kočka jednou za čas přisáté klíště, nemusí to nutně znamenat, že přípravek nefunguje. Pokud jich denně najdete několik, pak je zcela jistě něco špatně. „U každého jedince může být účinnost stejné látky různá. Proto při výběru dejte pozor na použité účinné látky a v případě, že některý přípravek zvířeti nezabral, vyberte jiný s jinou účinnou látkou,“ radí Zuzana Novotná ze Spokojeného psa. Samozřejmě je možné nefunkční antiparazitika u svého prodejce reklamovat. Nikdy je ale nekombinujte. Obsahují účinnou látku přímo danou pro určitou velikostní či váhovou kategorii. „Pokud byste podali dvě (i různá) antiparazitika, znamenalo by to navýšení účinné látky. Hrozí tedy předávkování a s tím spojené nežádoucí účinky a zdravotní problémy zvířete,“ varuje před kombinací více ochranných přípravků Zuzana Novotná.

Klíště odstraníte pomocí plastové pinzety nebo háčků na klíšťata. Přiložte ji co nejblíže ke kůži, uchopte parazita za hlavu a pomocí pomalého, stabilního a pevného tahu klíště vytáhněte. Klíště můžete i mírně pootočit, díky čemuž se klíště samo pustí a neriskujete že tam něco zůstane. Snažte se, abyste ho neuchopili až příliš pevně.  Můžete riskovat, že se z parazita do vašeho psa uvolní nebezpečné patogeny.

Tohoto malého parazita rozhodně nepodceňujte. Pokud byste u vašeho psa nebo kočky zaznamenali změny chování, může se jednat o příznaky onemocnění, neprodleně vyhledejte veterináře. Nemusíte ale panikařit. Dnes již naštěstí existují léky, které vašemu zvířeti pomůžou.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.