Trápí vás revma? Může vám pomoci kolagen v přirozené podobě

Revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění kloubů, které postihuje přibližně 0,5–1 % lidí v populaci, v České republice to znamená až 100 tisíc pacientů. 

Bolesti kloubů, ztuhlost, zarudnutí, otok, lokální změna teploty... To vše může poukazovat na onemocnění revmatoidní artritidou, které obvykle postihuje klouby prstů a ruky či kolena, ale i jiné klouby v těle, mnohdy jich zasáhne i více najednou. Může vzniknout v kterémkoli věku, nejčastěji se však objevuje mezi 35. a 50. rokem věku. „Jde o chronické autoimunitní onemocnění charakterizované symetrickým zánětem kloubů nejasné etiologie,“ vysvětluje ortoped MUDr. Róbert Pituch. Přesný původ onemocnění není doposud zcela znám, velký podíl na jeho propuknutí mívá však genetika.

„Dědičná je predispozice k onemocnění a jejímu spuštění. Pak může k revmatoidní artritidě docházet například po proběhnuté infekci, nejčastěji virové,“ upozorňuje MUDr. Pituch, co bývá spouštěcím mechanismem nemoci.

Co se v kloubech děje při revmatoidní artritidě?

Významnou roli při vzniku revmatoidní artritidy hrají imunitní pochody. „Jedná se o proces, kdy imunitní systém napadá vlastní buňky na podkladě špatného rozpoznání buněk dle jejich povrchových znaků. Nejčastěji napadá buňky kolagenu a způsobuje zbytnění kloubní výstelky a tím poškozuje kloub. Zjednodušeně se jedná o zánětlivý proces v kloubu, provázený otoky, náplní a bolestivostí kloubů, který má kolísavý průběh,“ objasňuje MUDr. Pituch, co se kloubech děje při revmatoidní artritidě. Dlouhodobě pak může vést až k destrukci a deformitě kloubu.

Kolagen v přirozené podobě pomáhá v samoozdravných procesech

Naději pro nemocné představuje užívání kolagenu v přirozené podobě, díky kterému lze upravit toleranci imunitního systému vůči vlastnímu kolagenu tak, aby jej tělo nepoškozovalo při patologických procesech. Laicky řečeno: Když se imunitní systém naučí kolagen znát, nebude ho pak odbourávat v záněty poškozených kloubech. Kolagen v přirozené podobě užívaný ústy pomáhá vlastně v samoozdravných procesech těla tím, že navozuje toleranci organismu k vlastnímu kolagenu, což je výhodné nejen pro pacienty s autoimunitním onemocněním jako je revmatoidní artritida, ale také například u osteoartrózy, kde je přítomen zánět. Přirozený kolagen typu I (přítomný ve šlachách, vazech a kostech) i typu II (vyskytující se v chrupavce) se nachází například v kloubním přípravku Cemio Kamzík.

Biologická léčba není vhodná pro každého

Terapie, která pomáhá bojovat s revmatoidní artritidou, by měla být komplexní. „Nefarmakologická terapie zahrnuje nejprve edukaci pacienta, fyzikální terapie, rehabilitace či používání ortopedických pomůcek. Z farmakologické terapie se uplatňují nesteroidní antirevmatika, glukokortikoidy,“ vypočítává MUDr. Pituch a dodává, že k moderní terapii patří i cílená léčba směřovaná na utlumení konkrétní imunitní reakce – takzvaná biologická léčba. Tato léčba však není vhodná pro každého. „Je velice přísně posuzována a poskytována revmatology,“ doplňuje lékař.

Jak se můžete bránit?

Ačkoliv dědičné zátěži, která způsobuje predispozice k onemocnění, nelze uniknout, pro zdraví svých kloubů můžete přeci jen něco udělat… „K prevenci lze uvést zdravý životní styl. Správné zatížení kloubů, udržování aktivity svalstva a metabolismu kloubu. Podpůrná suplementace pro poškozenou chrupavku je jistě vhodným preventivním prostředkem, ne vzniku, ale samotného průběhu nemoci,“ radí ortoped Pituch.

 Věděli jste, že…

… revmatoidní artritidou trpěly i mnohé slavné osobnosti, například francouzská šansoniérka Edith Piaf nebo malíř Pierre Auguste Renoir, hollywoodská herečka Kathleen Turner či nositelka Nobelovy ceny za chemii Dorothy Hodking.

… problémy většinou začínají ranní ztuhlostí a bolestí, která v průběhu dne ustoupí.

… onemocněním trpí třikrát častěji ženy než muži.

… Výhodou užívání kolagenu v přirozené podobě je, že tento princip je bezpečný a k dosažení cíle je potřeba jen opravdu malé množství, stačí dávky kolem 20 mikrogramů denně. Efekt se dostavuje přibližně po 3–4 týdnech pravidelného užívání.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.