Recepty: Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu.

Začátkem jara má sice většina plodin ještě sklizeň před sebou, a tak se může zdát, že výběr lokálních čerstvých surovin není příliš rozmanitý. Ovšem jako základ může skvěle posloužit první jarní zelenina, kterou je například špenát, kedlubna nebo cibule. O výhodách špenátů se není třeba dlouho rozepisovat. Je dobrý pro zrak, a to především díky obsahu dvou druhů karotenoidů. Rovněž se pyšní vysokým obsahem kyseliny listové, která je důležitá například v těhotenství. Představuje také optimální kombinaci vitamínů a minerálů a zároveň má nízkou energetickou hodnotu. Výhody přináší i jiná první jarní zelenina, například kedlubna. Obsahuje vitamin B, C a je bohatá na vlákninu, fosfor, železo, zinek, jód, hořčík, poměrně dost selenu a síru. Pozadu nezůstává ani cibule, která je odjakživa považována za přírodní léčivo.

Recept:  Špenátová polévka:

  • 300 g bio špenátu
  • 2 ks bio cibule
  • 1 stroužek bio česneku
  • 1 l bio zeleninového vývaru
  • lžíce hladké mouky v bio kvalitě
  • 100 ml bio smetany
  • bio extra panenský olivový olej na smažení
  • sůl a bio pepř na dochucení

Nejprve si najemno nakrájejte cibulku a česnek, které nakrátko orestujte na olivovém oleji dozlatova. Přidejte mouku, kterou také krátce osmažte, a vývar. Směs přiveďte k varu. Poté vložte očištěný špenát a vařte za občasného míchání na středním plamenu asi 10 minut. Polévku zjemníte smetanou. Vše nakonec rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte solí a pepřem.

Kedlubnová polévka:

  • 3 ks bio kedlubny
  • 3 ks bio brambor
  • 1 ks bio cibule
  • 3 stroužky bio česneku
  • 1 l bio zeleninového vývaru
  • 3 lžíce bio másla
  • 1 ks bio smetany
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté si připravte najemno nakrájenou cibulku, kterou smažte na másle dozlatova. Přidejte kedlubny a brambory, a ještě chvíli smažte, dokud i zelenina nepustí barvu. Přidejte vývar a vařte, dokud směs nezměkne. Asi po čtvrt hodině polévku rozmixujte ponorným mixérem. Zjemněte smetanou, přidejte prolisovaný česnek, okořeňte muškátovým oříškem a dochuťte solí a pepřem.

Nejkvalitnější zeleninu pro jarní polévku si můžete koupit na ekofarmách, ale i online přes farmářův e-shop či prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. V obchodě bio zeleninu poznáte spolehlivě podle loga biolistu či biozebry. Právě toto označení vám zaručí, že během pěstování nebyla použita žádná chemie v podobě pesticidů nebo průmyslových hnojiv a jedná se skutečně o bioprodukt.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *