Startuje běžecká výzva Českem pro ŽIVOT. Cílem je zajistit bezpečnější život seniorů a seniorek

Ve čtvrtek 16. dubna odstartovala běžecká výzva Českem pro ŽIVOT, která bude pokračovat celé léto až do listopadu. Běžecké trasy v celkové délce 1 000 km vedoucí od Třince do Aše jsou rozplánované do 10 etap. Cílem je podpořit organizaci ŽIVOT 90 a  pomoci zajistit bezpečný a důstojný život seniorům a seniorkám.

Na první etapu dlouhou 88,5 kilometrů se autor výzvy, Marek Mencl, vydává dnes o půlnoci. Přidat se k němu mohou i další nadšenci s chutí pomáhat. Skrze výzvu chce Marek Mencl vybrat celkem 100 000 Kč, což je částka, která dokáže zajistit až 145 krizových výjezdů služby Tísňové péče k seniorům a seniorkám, kteří to zrovna potřebují. Právě probíhající pandemie odsoudila velkou část starších lidí k izolace, řada z nich se přitom nestýká ani se svou rodinou a blízkými.

Starší lidé, kteří žijí sami nebo kontakt se svou rodinou omezili na minimum, se potýkají s nejistotou a strachem. Pokud se zraní nebo upadnou, nemají blízko nikoho, kdo by jim pomohl. Pro takové případy slouží speciální náramek s tlačítkem, díky němuž si senioři a seniorky přivolají pomoc. „V podstatě služba svým klientům poskytuje nepřetržitou distanční komunikaci a pomoc v případě náhlého zhoršení zdravotního stavu nebo při jiné krizové situaci,“ přibližuje službu Tísňové péče Libor Marek, manažer fundraisingu a komunikace z organizace ŽIVOT 90.

Kromě tlačítka, které seniora či seniorku spojí s dispečinkem, je součástí zařízení i čidlo „nepohybu“, jež reaguje na příliš dlouho trvající klid v bytě. Zařízení tedy dokáže zprostředkovat pomoc i v případě, že člověk ztratí vědomí. „Potřeba služby Tísňové péče se ukazuje na tom, že 90 % krizových výjezdů znamená záchranu života seniora či seniorky,“ uvádí Libor Marek.

Cílovou částku 100 000 korun na podporu starších lidí a jejich bezpečného života chce autor výzvy vybrat od široké veřejnosti. Na portálu Darujme.cz může přispět kdokoliv jakoukoliv částkou. Právě dárcovské výzvy se v poslední době staly účinným nástrojem, jak například u příležitosti vlastních narozenin oslovit své blízké a zároveň pomoci lidem, kteří to potřebují. V roce 2020 se skrze dárcovské výzvy na portálu Darujme.cz vybralo 8,4 milionů korun, což je o 2 miliony korun více než v roce 2019. Podobně rostl i samotný počet dárcovských výzev a množství transakcí.

Průběh Markovy cesty může kdokoli sledovat díky jeho blogu, kde bude sdílet zážitky, setkání a také trasu, kterou v následující etapě zdolá. V té, jež startuje dnes o půlnoci, poběží Marek Mencl z Králíků do Liberce, v létě přeběhne Jeseníky a Beskydy a na podzim si naplánoval trasy na západě republiky. Každý se k němu může v jakékoliv části připojit.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.