Recepty: Kuře s nádivkou na mnoho způsobů

Kuře patří k vyhledávaným jídlům a variací, jak si ho připravit, je nespočet. Mezi nejpopulárnější jarní pochutiny patří také nádivka, která se často připravuje jako alternativa k jehněčímu na velikonoční tabuli.

Vyzkoušejte letos neotřelé recepty z jarních surovin a pozvedněte klasické pečené kuře na gurmánskou specialitu. Dbejte však na kvalitu masa i ostatních ingrediencí, ze kterých jídlo připravujete. V období největších jarních svátku se nádivka těší velké oblibě. Peče se samostatně a nesmí v ní chybět zelené prvky, jako je kopřiva, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Někteří přidávají také klobásu nebo uzené maso. Skvěle poslouží i samostatně nebo jako pečená varianta s kuřetem.

Recept: Jarní kuřátko plněné nádivkou se slaninou

  • 1 ks bio kuřete
  • 1 ks bio cibule
  • 2 lžíce bio másla pokojové teploty
  • sůl

Na nádivku:

  • 8 ks pečiva v bio kvalitě, doporučujeme bílé pečivo alespoň den staré
  • 4 dcl bio mléka
  • 3 ks bio vajec
  • hrst bio slaniny
  • hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř na dochucení

Kuře osolíme ze všech stran i zevnitř. Takto připravené jej vložíme do pekáče a připravíme si nádivku. Toustový chleba nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy. Do druhé mísy přidáme mléko a tři žloutky. Vše promícháme pomocí metličky. Přidáme muškátový oříšek, promícháme. Poté si navlhčíme toustový chleba v mléce. Slaninu nasekáme na kostičky a promneme ji, aby se rozdělila. Přidáme do nádivky, opepříme a osolíme. Nyní nasekáme přiměřené množství petržele. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který po částech opatrně vmícháme do nádivky. Takto připravenou nádivkou naplníme kuře. Aby neutekla, pomocí špejlí kuře uzavřeme. Můžeme použít také nit. Nyní si nakrájíme cibuli na měsíčky, přidáme ji do pekáče společně s máslem. Zalijeme troškou vody. Ze zbylé nádivky uděláme kuličky a přidáme ke kuřeti do pekáčku. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 90 minut. V průběhu pečení pravidelně podléváme.

Jemná bylinková nádivka s oříšky

Na kuře:

  • 1 ks bio kuřete
  • 4 lžíce bio másla
  • 1 ks bio šalotky
  • hrst tymiánu v bio kvalitě
  • sůl

Na nádivku:

  • 4ks pečiva v bio kvalitě (doporučujeme bílé, den staré)
  • 3 ks bio vajec
  • hrnek bio mléka
  • hrst špenátu v bio kvalitě
  • hrst petržele v bio kvalitě
  • 2 hrsti bio mandlí

Do jedné mísy si připravíme pečivo nakrájené na kostičky. Následně přidáme trochu mléka a necháme odstát. Do druhé mísy dáme mléko, vaječné žloutky a směs vyšleháme do hladka. Poté vložíme dušený špenát, čerstvou petržel, hrst mandlí, sůl a pepř. Směs důkladně promícháme a přidáme do ní pečivo. Poté si ušleháme tuhý sníh z bílků, který do nádivky jemně vmícháme. Takto připravenou nádivkou naplníme předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepneme. Kuře vložíme do pekáče, přidáme na měsíčky nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián a sůl. Pečeme na 180 stupňů v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraníme a posledních 20 minut pečeme nezakryté.

Kopřivová nádivka

Na kuře:

  • 1 ks bio kuřete
  • 4 lžíce bio másla
  • bio citrónová kůra
  • sůl

Na nádivku:

  • 2 hrnky bio pečiva (bílé, den staré)
  • 6 ks bio vajec
  • 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv v bio kvalitě
  • 1 hrst nasekané petrželové nati v bio kvalitě
  • špetka majoránky
  • špetka muškátového oříšku
  • 3 dcl mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Začneme s přípravou nádivky. Do větší mísy přidáme na kostičky nakrájené pečivo. Do druhé si připravíme mléko, do kterého přidáme žloutky. Vyšleháme a postupně dáme kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek a dochutíme solí s pepřem. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a po částech vmícháme do nádivky. Takto naplněnou nádivkou můžeme vycpat kuře, nebo ji upéct samostatně. Stačí přidat na plech a péct společně s kuřetem na 180 stupňů asi 20 minut. Kuře posléze necháme dopéct asi jednu hodinu.

V případě, že byste chtěli nádivku vložit do kuřete, doporučujeme kuře svázat nití nebo sepnout špejlí, aby nádivka nevytekla. Osolené kuře pak vložíme na pekáč, podlijeme, přidáme máslo a citronovou kůru. Necháme klasicky péct asi hodinu a půl při teplotě 180 stupňů.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naší i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.