Pořádek doma i v dílně

Nepořádek v nářadí ubírá čas a sílu zarytým kutilům i příležitostným opravářům. Jak si věci od nejmenších šroubováků po velké pily i stroje jednou provždy utřídit, aby byly hned po ruce a nezabíraly moc místa?

Nářadí Češi nejčastěji skladují v garážích (78 procent), v nich si také obvykle zřizují své domácí dílny (29 procent). Zhruba polovina domácností ukládá nářadí do komory a necelých 60 procent lidí využívá sklep. Ač jde o celkem rozlehlé prostory, většina lidí přiznává, že v nich málokdy rychle naleznou to, co potřebují.

Místo skříní využijte stěny

Nářadí má na uskladnění specifické požadavky, jde o malé věci, které bývají zaházeny v šuplíkách a krabicích hluboko ve skříních a o to hůř se znovunalézají. „Pokud dáváte věci do stojacích skříní či regálů, většinou je vrstvíte na sebe, a prostor se brzy stává nepřehledným. Špatné uspořádání pak vyžaduje i víc místa, než je třeba. Řešení nabízejí závěsné systémy, s těmi už nikdy nebudete ‚skladovat vzduch‘. Háky, police, koše, držáky a další příslušenství rozprostřou nářadí přehledně po stěnách, nezaberou podlahovou plochu a vybavení zůstává na očích připraveno k okamžitému použití,“ uvedl Tomáš Medřický, který na český trh uvedl závěsný systém Reponio. Ten nabízí uživateli širokou variabilitu a uplatnění jak v domácí komoře, tak v garáži nebo dílně.

Variabilní řešení bez vrtání 

Staré metody vrtání do zdi kvůli každému háku či polici jsou přežité. Základem nového úložného systému na stěnu je závěsná lišta, na kterou se připevní panel s nosností přes 200 kilogramů na metr čtvereční. Tento panel s drážkami pak umožňuje majiteli kdykoli přidávat a odebírat libovolné množství a druhy příslušenství pro přehledné uskladnění. „Zákazníci velmi oceňují, že v dnešní době si vše zvládnou zařídit sami, hned a na dálku – vyřízení on-line objednávky, třeba i s podporou na chatu, je okamžité, i během víkendů, a instalaci závěsných lišt a panelu zvládne každý domácí kutil s vrtačkou. Pak začne zábava – závěsný systém je vlastně takovou stavebnicovou skládačkou – do drážek v panelu můžete jednoduše zacvakat jakékoli z desítek příslušenství, zkoušet další tvary háků a háčků, měnit jejich polohy, posouvat police a boxy, to vše, aniž byste museli opět vrtat do zdi. Podobné řešení na trhu nabízí také děrované desky, ty však mají jen omezené příslušenství a především nízkou nosnost. Na odolný PVC panel s drážkami lze uchytit i těžké vybavení, které jiné systémy nezvládnou,“ popsal Tomáš Medřický.

Vše srovnané a po ruce

Chytře uskladněné nářadí by mělo být vždy   „na dosah“. Boxy a přepravky v regálech možná uchrání nářadí před okolními vlivy, ale při častém používání různých nástrojů nejsou příliš praktické. „Kromě velmi prašných dílen se naopak lépe udržuje čisté nářadí a vybavení, které visí na stěnách. Díky tomu, že kolem věcí proudí dostatek vzduchu, snesou vlhčí prostředí. Magnetické lišty, poličky, háčky, ocelová očka a další umožňují majiteli uspořádat nářadí dle fantazie a aktuálních potřeb, aby stačilo jen sáhnout. Pokud vám cokoli nebude vyhovovat, stačí vycvaknout jedno příslušenství a přesunout ho nebo nahradit jiným kouskem,“ poukázal Tomáš Medřický.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.