Tip na dárek: Rakytníkové z Vysočiny

Netradiční dárek, který chutná a obsahuje řadu zdraví prospěšných látek. To jsou rakytníkové výrobky. Nejen na Štědrý den jimi můžete vyjádřit, že na blízkých, jejich zdraví a pohodě vám záleží. Dárky od srdce totiž nemusí být drahé, ani velké.

Letošní rok víc než jiné odhalil, že právě dobré zdraví je tím hlavním faktorem, který ovlivňuje naši spokojenost. Nevíte si rady, kterou z rakytníkových pochoutek vybrat? Jak a komu správně rakytníkový dárek vybrat, radí přímo jejich výrobce, společnost LUKA a.s.

Maximum biologicky aktivních látek v 100% rakytníkové šťávě

Chcete-li vytěžit maximum biologicky aktivních látek, které prospívají lidskému tělu, sáhněte po
100% rakytníkové šťávě. Obsahuje vysoké množství karotenoidů a provitamínu A. Mimo to je rakytník skvělým zdrojem snadno vstřebatelného vitamínu  C. Tato kombinace dělá ze 100% rakytníkové šťávy skvělého společníka pro chladné a náročné zimní dny, kdy se hodí posilovat imunitu před respiračními onemocněními všemi dostupnými prostředky.

Mimo to ale v rakytníkové šťávě najdeme také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin omega 3, 6, 7 a 9, které přispívají k redukci nejrůznějších zánětů. Oranžové plody tak při pravidelné konzumaci mohou poskytnout cennou vzpruhu pro kondici kardiovaskulárního systému. V rakytníku také najdeme jednu unikátní látku, jíž se může pochlubit jen tato rostlina – hippophein. Je nenahraditelný v boji proti stresu, pomáhá totiž doplnit serotonin, hormon štěstí. Jak poznáte skutečně kvalitní rakytníkovou šťávu? Olejová složka má tendenci se oddělovat od vodné. Tento jev je viditelný na první pohled a je zcela v pořádku. Rakytníkové plody, z nichž se šťáva lisuje, mají na svém povrchu poměrně hodně oleje. Ten je využíván v produkci nejrůznějších doplňků stravy. Nyní jej ale můžete konzumovat v jedné z nejpřirozenějších forem. Šťáva je velmi šetrně pasterována, aby si zachovala všechny své přirozené vlastnosti.

Pečený ovocný čaj s rakytníkem vás zahalí do sváteční atmosféry

Preferujete spíše něco sladkého a voňavého? Pokud toužíte po vjemech, které navodí sváteční atmosféru v jakémkoli ročním období, vyberte Pečený ovocný čaj s rakytníkem. Je plný lahodných ingrediencí. Základem je rakytník a další ovoce jako například švestky, hrušky či rebarbora. Celou kompozici doplňuje koření – badyán, vanilka a jiné – pečlivě namíchané v unikátním poměru. Servírovat jej můžete tradičně zalitý horkou vodou nebo z něj připravit například také vynikající punč.

Pro milovníky sladkých snídaní a slepovaného cukroví

Patří vaši blízcí mezi milovníky lívanců, vaflí a sladkých snídaní obecně? Podarujte je Rakytníkovým džemem z Vysočiny. Je vyráběn ručně a v jeho receptuře naleznete 50 % rakytníkového pyré. Hodí se do sladkých pokrmů – od máslového toustu, přes nejrůznější kaše až po palačinky. Má hladkou konzistenci a jasnou oranžovočervenou barvu, voní po ovoci a lásce k zemi. A pokud by se náhodou stalo, že i po vánočních svátcích budete potřebovat opět napéct slepované cukroví, vyměňte rybízovou marmeládu za rakytníkový džem. Můžete ho ale při vaření také přidávat do omáček či dresinků, výborně doplní tmavé maso a zvěřinu.

Míchané nápoje pod taktovkou rakytníkového sirupu

Jestliže si potrpíte na sladké nápoje, pak by pod vánočním stromečkem neměl chybět lahodný Rakytníkový sirup, který je vyráběn z čerstvě lisované rakytníkové šťávy. I když se jedná o sladkou dobrotu, má v sobě stále velké množství zdraví prospěšných látek. Nemizí karotenoidy ani provitamín A. Pořád je bohatý na některé vitamíny ze skupiny B, vitamín F, K a dále pak antioxidační flavonoidy, které chrání buňky před oxidačním stresem. Mimo to obsahuje také hippophein, který pomáhá bojovat proti psychickému stresu. Protože sirup obsahuje vysoké množství rakytníkové šťávy, lze u něj pozorovat sedlinu z olejové části. Proto sirup vždy před použitím pořádně protřepte. Výborně se pro svou osvěžující chuť hodí na přípravu domácích limonád i míchaných nápojů.

Bezové potěšení přináší příslib jara i do chladných dnů

Vysočina je proslulá mezemi porostlými bezovými keři, které poskytují neuvěřitelně voňavé květy. Bezové květy i plody patřily k pokladům lidového léčitelství a ve své příruční domácí lékárničce je mívala každá venkovská babička. Mají svůj význam při detoxikaci organismu, čištění krve, pomáhají vypořádat se s rýmou a chřipkou nebo ulehčit ledvinám a játrům. Tím se v LUKA, a.s. inspirovali při výrobě bezinkového sirupu, s nímž si můžete užít nejen lahodné nápoje všeho druhu, které budou během vánočních svátků přinášet do domácnosti také přísliby jarních dnů a osvěží vaše chuťové pohárky i tělo.

Samostatně, v kazetě, ale hlavně až do domu

Všechny rakytníkové lahůdky jsou vyráběné ručně. Rakytník, který v nich perlí na jazyku, je pěstován v samotném srdci Vysočiny. Do výrobků nejsou přidávána umělá barviva ani konzervanty. Rakytníkové dobroty nyní naleznete také v dárkových kazetách.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.