Chcete, aby byl jako dřív? Poradíme, které látky vašemu muži chybí

Máte pocit, že je váš partner poslední dobou bez energie a s přibývajícími roky ztrácí vitalitu? Pak zpozorněte, možná jde o tzv. mužský přechod neboli andropauzu a za změnami nálad a únavou vašeho partnera může být pokles testosteronu. 

Testosteron je mužský pohlavní hormon produkovaný varlaty a nadledvinami. Už kolem 30. roku věku jeho hladina klesá a každý rok se sníží o další 1 %. Kolem 40. roku, kdy testosteron klesá až o 10 %, se začínají projevovat i první příznaky tohoto nedostatku – ztráta vitality, snížená výkonnost, málo energie a celková únava. Za snižováním mužského hormonu v těle stojí ale i vnější vlivy, jako je stres, rychlý životní styl nebo znečištěné životní prostředí.

Všechny tyto faktory mají pak vliv i na psychickou a fyzickou pohodu. Projevům andropauzy se dá ale snadno předcházet.

Přirozený způsob, jak mít testosteron pod kontrolou, je zdravý životní styl, pravidelný pohyb a dostatečný spánek. Ruku na srdce, který muž ale skutečně dodržuje zásady zdravého stravování a psychohygieny? Přinášíme proto výčet pár zázračných látek, které produkci testosteronu podpoří a vašemu partnerovi dodají opět chuť do života.

Více energie

  • Rozchodnice růžová – stimuluje nervový systém, povzbuzuje mentální aktivitu a působí proti únavě. Zároveň také blahodárně ovlivňuje spánek a podporuje mužskou potenci.
  • Žen-šen – podporuje vitalitu, dodává energii, působí proti únavě a vyčerpání. Přispívá k udržování normální sexuální funkce.
  • Vitamín B12 – snižuje pocit únavy a vyčerpání.

Podpora hubnutí

  • Pískavice řecké seno – tradiční bylina, které se využívala už v čínském i indickém léčitelství. Pomáhá udržovat normální hladinu tuků a cukru v krvi a zároveň podporuje apetit a trávení.
  • Vitamín B3 – podporuje energetický metabolismus.

Růst svalů

  • Hořčík – jedna z nejdůležitějších látek v našem těle. Podporuje správnou funkci a činnost svalů a příznivě působí na tvorbu bílkovin.
  • Vitamín D3 – podporuje imunitní systém, svaly a kosti.

Smyslnost

  • Damiana – extrakt z ní je znám jako afrodiziakum. Tato látka tedy podporuje sexuální výkonnost, přispívá k regeneraci fyzických a mentálních sil a posiluje mentální i fyzickou odolnost.
  • Zinek – pomáhá udržovat optimální hladinu testosteronu v krvi, přispívá normální plodnosti a rozmnožovací schopnosti. Podílí se na metabolismu bílkovin, sacharidů, tuků a mastných kyselin.
  • Selen – přispívá k normální tvorbě spermatu a podporuje správnou funkci štítné žlázy.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.