Zdravé opálení? Jde to! Stačí se vyvarovat pěti nejčastějším mýtům

Léto je za dveřmi. A s ním i rozpálené sluníčko, opalování u rybníka, volejbal s přáteli či celodenní výlety po krásných místech Česka. Sluneční paprsky zlepšují náladu, dodávají vitamín D, ale také přinášejí určitá rizika. Jak si užít léto v plné parádě a bez následků na zdraví? 

Přečtěte si nejčastější mýty o opalování a zjistěte, na co je dobré dát si v létě pozor a co je naopak zbytečné řešit.

1/ České slunce nepálí

Velký omyl! Slunce je sice nevyčerpatelným zdrojem prospěšného vitamínu D, ale zároveň může způsobit i nepříjemné spálení pokožky. A to jak v zahraničí, tak i v Česku. Slunce vás může spálit opravdu kdekoli a při jakékoli aktivitě. Pouze 13 % Čechů se poctivě chrání opalovacím přípravkem vždy, i když jdou třeba jen na procházku se psem. Prevence je přitom úplně nejdůležitější.

Nepříjemné spálení a další obtíže vám slunce může způsobit vždy, když svoji pokožku neochráníte před slunečními paprsky. UV záření poškozuje kožní buňky, způsobuje rychlejší stárnutí kůže, může vás ohrozit vznikem kožní alergie nebo i kožního nádoru. Ochranný přípravek bychom měli aplikovat 15 – 20 minut před pobytem na slunci, v případě dlouhodobého pobytu opakovat aplikaci přibližně po 2 hodinách, zejména v případě koupání a sportování. Nejdůležitější je maximální ochrana oděvem i opalovacími přípravky během silného poledního slunce, tedy mezi 11 a 15 hodinou. Ideální je používat opalovací přípravek na všechny odhalené partie,“ říká dermatoložka MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

2/ Kvůli opalovacímu přípravku se neopálím

Další zažitý mýtus. Dnes už skoro každý ví, že dlouhodobý pobyt na slunci bez ochrany před negativními účinky slunečního záření způsobuje poškození kůže. Nemusí se jednat pouze o bolestivé spáleniny, ale především o zvýšené riziko výskytu melanomu kůže. Tomu lze předejít jen používáním vhodného opalovacího přípravku s dostatečným ochranným faktorem, který chrání před škodlivým UVA a UVB zářením. Důležité je také vědět, jaký jste fototyp. Podle toho zvolte výši ochranného faktoru a při delším pobytu na slunci také aplikaci pravidelně opakujte.

Jak zjistíte, který ochranný faktor je pro vás vhodný?

Typ pleti č. 1:

  • Světlá pokožka s pihami, blond nebo rezavé vlasy, modré nebo zelené oči
  • Vlastní ochranná doba pokožky: 5 – 10 minut
  • Spálení od slunce: okamžitě
  • Doporučený ochranný faktor: 30 až 50+

Typ pleti č. 2:

  • Světlá pokožka, blond vlasy, modré, zelené nebo šedé oči
  • Vlastní ochranná doba pokožky: 10 – 20 minut
  • Spálení od slunce: rychle
  • Doporučený ochranný faktor: 20 až 50

Typ pleti č. 3:

  • Lehce snědá kůže, tmavé vlasy, hnědé nebo šedé oči
  • Vlastní ochranná doba pokožky: 15 – 25 minut
  • Spálení od slunce: zřídka
  • Doporučený ochranný faktor: 15 až 30

Typ pleti č. 4:

  • Od přírody tmavá pokožka, černé a tmavé vlasy, hnědé oči
  • Vlastní ochranná doba pokožky: 20 – 30 minut
  • Spálení od slunce: skoro žádné
  • Doporučený ochranný faktor: 10 až 15

Typ pleti č. 5 (dětská pokožka):

  • Velmi světlá pokožka, všechny odstíny vlasů a očí
  • Vlastní ochranná doba pokožky: max. 10 minut
  • Spálení od slunce: velmi rychle
  • Doporučený ochranný faktor: 30 a výše

3/ Čím dražší opalovací přípravek, tím lepší

Cena opalovacího přípravku ještě nezaručuje jeho kvalitu. Na co se máte při výběru vhodného přípravku tedy zaměřit? „Světlé fototypy kůže na slunci vždy rudnou a kůže nepigmentuje, zde je důležité používat nejvyšší sluneční ochranu, OF 50, u tmavších, odolnějších typů kůže postačuje OF 20 – 30. Pro kůži se sklonem k solární alergii nebo s ekzémem volíme spíše minerální a přírodní ochranné přípravky“, radí dermatoložka Mansfeldová. Vyzkoušet můžete například veganské mléko na opalování z řady certifikované přírodní kosmetiky alverde Sun OF 30, pokožka i peněženka Vám poděkují.

4/ Používat přípravky po opalování je zbytečné

Ne, není! Pokožka si zaslouží dostatečnou péči, tím spíš poté, co byla vystavena slunečním paprskům. Po slunění byste měli pokožku co nejvíce hydratovat a ošetřit vhodným přípravkem po opalování s obsahem panthenolu. Ideální je, když sáhnete po vhodném přípravku už ve sprše. Ochlazení, osvěžení a příjemné provonění těla vám poskytne například sprchový gel po opalování Balea After Sun. A následně svému tělu dopřejte dostatečnou hydrataci emulzí po opalování. „Po každém opalování je vhodné pokožce vynahradit ztracenou vlhkost a pružnost. Stejně tak, jako si na dovolenou nebo příjemné letní odpoledne u vody balíte přípravky na opalování, měli byste mít po ruce přípravky po opalování: chladivé gely, spreje, krémy, mléka s obsahem antioxidantů, vitamínu E, panthenolem nebo aloe vera. Po slunění se naše kůže velmi dehydratuje a vysušuje, a nejenom to, dochází i k přímému poškození kožních buněk v důsledku UV záření, proto tak významnou roli v přípravcích po opalování hrají zejména antioxidanty. Po těchto přípravcích se naše pleť hezky zregeneruje,“ dodává dermatoložka Lucia Mansfeldová.

5) Používat opalovací přípravky při sportu je zbytečné

Další mýtus. Ošetření pokožky opalovacím krémem, sprejem nebo jiným přípravkem by mělo být samozřejmostí při delším běhu, celodenní túře i výletě na kole či jízdě na bruslích. Především na horách bychom měli ochraně před sluncem věnovat zvýšenou pozornost. V nadmořských výškách nad tisíc metrů se sluneční expozice stupňuje o 30 procent. Vysoké intenzity záření zde dosahují sluneční paprsky i ve stínu. U sportovců také platí, že pocením se preparát rychleji smývá, je proto vhodné používat speciální přípravky určené přímo pro sportovce. Takovým je například sprej na opalování SUNDANCE Sport OF 30. Ten vás ochrání i v nejnáročnějších podmínkách. Pečlivě to otestoval výrobce, který potvrdil, že i po dvou dvacetiminutových koupáních a pobytu na sluníčku sprej na pokožce stále drží a chrání ji proti škodlivému záření.

Tak se na první letní dny pořádně připravte, ať si je můžete vy i vaši blízcí užít naplno. Nikdo totiž nechce na dobu strávenou u vody vzpomínat se spálenými zády!

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.