Recepty: snídaňové tipy

Snídaně jako základ dne, která vám dodá dostatek energie i živin na celé dopoledne. A nezapomínejte, že skvělá snídaně se neobejde bez kvalitních surovin.

Vybírejte proto takové, které pocházejí z ekologického zemědělství. Vše je založeno čistě na přírodní bázi a o zvířata je zde postaráno s maximální péčí.

 

Recept: Rebarborová bublanina s jahodami

  • 400 g polohrubé mouky (můžete zkusit i alternativu – např. špaldovou mouku)
  • 1 svazek rebarbory
  • 1 balení jahod (vanička)
  • 1 citron
  • 200 g cukru krupice
  • 5 vajec
  • ½ sklenky oleje
  • 1 sklenku mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • cukr moučka na posypání

Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem a trochou citronové kůry do husté pěny. Následně opatrně přidáme mouku a prášek do pečiva. Poté postupně přiléváme olej a mléko. Mělo by vzniknout pěkné těsto, které nebude příliš tekuté. Vymazaný plech nebo pekáč vylijeme těstem, na něž poklademe rozkrájené jahody a rebarboru. Pečeme na 180 stupňů tak dlouho, dokud špejle nebude po vytáhnutí z těsta čistá. Dejte však pozor, abyste bublaninu příliš nevysušili, měla by zůstat krásně nadýchaná. Po upečení posypte cukrem moučkou přes sítko.

 

Vejce Benedikt

Přestože byla tato newyorská specialita objevena už na konci 19. století, teprve v posledních letech se stala oblíbenou v nabídce nejednoho snídaňového menu. Vyzkoušejte tuto královskou snídani.

Ingredience na anglické muffiny:

  • 180 ml mléka
  • 68 g třtinového cukru
  • 16 g sušeného droždí
  • 180 ml vody
  • 120 g másla v pokojové teplotě
  • 280 g žitné mouky
  • 280 g pšeničné mouky celozrnné
  • olivový olej
  • špetka soli
  • kukuřičná krupice na vyválení těsta a obalení

V míse smíchejte 200 ml mléka, cukr a droždí. Posléze přidejte zbytek mléka a změklé máslo. Vše dobře promíchejte. Do mísy kuchyňského robotu přidáme mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijete připravenou směs z mléka a droždí. Při středních otáčkách mixujte tak dlouho, dokud není těsto hladké. Následně ho nechejte odpočinout pod zakrytou utěrkou asi jednu hodinu na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Poté těsto vytáhněte a na pomoučeném povrchu vyválejte plát hrubý asi 1,5 cm. Pomocí vykrajovátka nebo nože vytvořte asi 10 koleček, které následně zaprášíte pouze z jedné strany rýžovou moukou a přidáte na pomoučený plech. Nechejte opět kynout na teplém místě po dobu asi 30 minut. Poté si rozehřejte pánev s olejem, na kterou položíte kolečka a opékejte nejprve stranou posypanou rýžovou moukou. Smažte dozlatova a hotové muffiny nechejte vychladnout.

Ingredience na Holandskou omáčku:

  • 3 ks žloutků
  • 150 g másla
  • hrst nasekané petrželky
  • 150 ml vinného octu
  • 3 kuličky pepře
  • citrónová šťáva

Smíchejte ocet s pepřem a bylinkami. Směs svařte asi na polovinu, přeceďte a nechte stranou. Mezitím si připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte žloutky se dvěma lžícemi připraveného svařeného octu. Pomocí vidličky šlehejte do té doby, než směs zhoustne a vytvoří nadýchanou pěnu. Poté opatrně vmíchejte rozpuštěné máslo. Dochuťte solí, pepřem a případně čerstvou citronovou šťávou.

Ingredience na ztracené vejce pro 4 osoby:

  • 4 ks čerstvých vajec
  • 200 g šunky
  • 1 lžíce vinného octu

Do vařící vody přidejte dvě lžíce vinného octu a v hrníčku rozklepněte jedno vejce. V hrnci vytvořte vír a rozklepnuté vejce přidejte doprostřed vzniklého víru. Vařte asi 3 minuty a poté ho pomocí děravé naběračky vytáhněte ven. Stejný postup aplikujte i na ostatní vejce.

Na talíř si připravte domácí anglické muffiny, přidejte plátek šunky, položte na něj vejce a na závěr přelijte holandskou omáčku.

 

Malinovo-borůvkový mug cake z jáhel

Jako sladkou snídani můžete zvolit stále oblíbenější mug cake. Jedná se v podstatě o muffin v hrnečku. Můžete ho připravit z několika variant a dát si jej i jako malou svačinku.

Ingredience:

  • 40 g malin
  • 40 g borůvek
  • 30 g jáhlových vloček
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička medu
  • 25 ml mléka

Maliny a borůvky přepůlíme a hrst si necháme na ozdobu. Následně smícháme všechny ingredience. Připravenou směsí naplníme hrneček přibližně z jedné poloviny. Pečeme v mikrovlnné troubě asi 2 minuty anebo v horkovzdušné troubě, kdy je muffin potřeba hlídat, aby nevytekl. Hotový mug cake můžete servírovat ozdobený ovocem v hrnečku anebo vyklopený na talíři.

mm

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *