Rosacea a nošení roušky

Rosacea je onemocnění, které postihuje ženy i muže mezi 20-50 lety. V počátku se projevuje pocitem svědění nebo pálení pokožky hlavně ve střední části obličeje a bradě. Objevují se prchavé erytémy, které se postupně stávají trvalými.

„Na pravidelné nasazování roušky jsme si již zvykli. Nepřináší nám komfortní pocit, potíme se, dýchání je ztížené, rosí se brýle, gumičky nás tlačí za ušima Jsme rádi, když si ji můžeme doma sejmout a v klidu vydechnout. Ještě větší problémy přináší nošení roušky lidem, kteří trpí různými kožními chorobami. Takovým nepříjemným onemocněním je například. rosacea,“ upozorňuje Alena Kimlová, hlavní firemní kosmetička GERnétic.

Je-li onemocnění rozvinuté, mohou se objevovat vřídky a červenofialové skvrny, pročervenání očí. Projevy mohou připomínat pubertální akné. U mužů je onemocnění méně časté než u žen, ale dojde-li k němu, bývá těžší, a vyvíjí se rhinophyma (velké zbytnění vazivové tkáně nosu a mazových žláz). Příčina vzniku tohoto onemocnění není zcela známa. Odborníci se shodují, že určitou roli hraje genetická dispozice. V každém případě onemocnění rosaceou značně ovlivňuje pohodu a dobré rozpoložení člověka. Často se stává, že tito lidé odmítají chodit do společnosti, neboť se za svůj obličej stydí.

Při výskytu onemocnění rosaceou je pokožka velmi citlivá na vnitřní i vnější faktory a mechanické dráždění. Vnitřními faktory zhoršujícími průběh onemocnění může být stres, rozčilení, onemocnění nesvědčí ani pití alkoholu a horkých nápojů, kořeněná jídla. Pokožka reaguje velmi citlivě na změny teploty. A to nošení roušky představuje. Při nasazení roušky se pokožka zahřívá, potí. Teplé a vlhké prostředí je příhodné pro množení bakterií, které mohou problém onemocnění ještě zhoršit. Při sejmutí roušky dochází k rychlému ochlazení pokožky, na které je pleť také přecitlivělá. Rouška se o pokožku tře a ani mechanické dráždění není pro hypersenzitivní pleť příznivé. Nošení roušky je v případě onemocnění rosaceou pro pleť velmi náročné a je nutné dodržovat určité zásady. Roušku je třeba udržovat v naprosté čistotě, zabezpečit, aby se o pleť příliš netřela. Preferujte buď jednorázové roušky, nebo šité roušky z čisté bavlny. Po sejmutí roušky pokožku dobře ošetřete. Pro čištění vyzkoušejte dermatologické mýdlo Derma, které je vůči pokožce nedráždivé a velmi šetrné, citlivě odstraní pot, nečistoty, líčidla. Významný je dezinfekční a antibakteriální účinek, regulace kožního ekosystému. Po opláchnutí dermatologického mýdla je nutné pleť ošetřit krémem. Osvědčila se kombinace přípravků Vasco (zpevňuje a zklidňuje drobné cévky v pokožce) a Synchro. Přípravek Synchro vyvažuje fyziologické funkce pokožky, doplňuje potřebné látky pro výživu buněk, má protizánětlivé účinky. Pokud má někdo výhrady proti mastné konzistenci přípravků, je možné místo regeneračního krému Synchro použít přípravek Nuclea. Má výživné i zklidňující účinky, které pokožce prospějí. Krémů se používá velmi malé množství, neboť u onemocnění rosaceou platí pravidlo „méně je více“.

Při onemocnění rozaceou se často vykytuje střídání akutních a klidových stádií. Je ideální, pokud začnete pokožku ošetřovat jmenovanými přípravky v období klidu. Sofistikovaná péče zamezí častým propadům do akutního stavu a přinese pokožce mnohem komfortnější pocit. V případě akutního stavu je vhodné poradit se s kožním lékařem, který doporučí medikamenty na zklidnění.

Zdroj: Kosmetika GERnétic, www.gernetic.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.