Jarní detox nemusí být otrava

Tři masopustní dny, které rozdělují odnepaměti předjarní období půstu, máme za sebou a je čas se skutečně nadechnout před obdobím, které má být plné nové síly a nových pohledů na probouzející se svět.

Tělo lze pod zimě zbavit nashromážděných toxinů docela příjemně. Stačí se rozhlédnout kolem sebe a vyzkoušet některé prověřené super potraviny. "Říká se, že příroda si umí poradit se vším. Jde jen o to vědět, který pomocník se hodí k čemu a jak jej připravit, aby byl jeho účinek co nejsilnější a zároveň nám chutnal,” vysvětluje šéfka týmu NATU Kamila Hladká.

Šest zelených superstatečných:

Mladý ječmen

Pravidelná konzumace osvěžujícího nápoje z mladého ječmene zejména po ránu na lačno pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu. Zabraňuje překyselení organismu a následnému vzniku civilizačních chorob. Dodává tělu celé spektrum vitamínů a minerálních látek a pomáhá při detoxikaci. Jednoduše smíchejte prášek s vodou nebo přidejte do oblíbeného nápoje.

Pampeliška

Pampeliška neboli smetánka lékařská a její účinky na zdraví neprávem upadly v zapomnění. Nápoj připravený smícháním vody s práškem z listů pampelišky příznivě působí na játra a podporuje jejich funkci a detoxikaci celého těla. Pravidelná konzumace nápoje z listů pampelišky a podporuje hubnutí. Pokud máte v plánu zahájit odtučňovací kúru a celkové pročištění těla, pampeliška je jasná volba.

Kopřiva

Prášek z kopřivy je velmi vhodný k jarní očistě. Můžete si z něj připravit smoothie, lahodný čaj nebo ho přidat do omáčky nebo polévky. Kopřiva je podobně jako pampeliška silný antioxidant, čistí krev, podporuje obranyschopnost a účinně vyživuje pokožku, nehty, vlasy a klouby.

Moringa

Tento zelený poklad z přírody je velmi populární superpotravina. Jedná se o prášek ze sušených listů “jedlého stromu”, který je velmi oblíbený nejen mezi sportovci. Dodává energii, podporuje metabolismus, hubnutí a snižuje hladinu cukru v krvi. Mimo jiné působí pozitivně na psychiku. Lehce štiplavou chuť moringy si můžete vychutnat samotnou smícháním prášku s vodou nebo v kombinaci s pár kapkami šťávy z limetky a lístky máty.

Chlorela

Sladkovodní jednobunečná řasa chlorella bohatá na živiny a bílkoviny má velmi silné detoxikační účinky. Podporuje funkci jater a trávení. Chlorella má schopnost na sebe vázat těžké kovy a odpadní látky a vyloučit je z těla ven. Díky obsahu chlorellového růstového faktoru CGF podporuje regeneraci tkání, takže je vhodná i pro sportovce.

TIP: Vyzkoušejte kombinaci chlorelly se spirulinou! Doplňují se nejen chuťově, ale i po výživové stránce a svými účinky.

Spirulina

Sladkovodní zelenomodrá řasa je to pravé pro vás. Tento přírodní antioxidant vyniká až 60 % obsahu rostlinných bílkovin. Skvěle poslouží nejen sportovcům a těm, kteří chtějí hubnout. Pravidelným užíváním budete mít pod kontrolou tělesnou hmotnost, udržíte si normální hladinu cukru v krvi, podpoříte imunitní systém a budete vitálnější!

RECEPT NATU:

Jarní cookies se spirulinou

CO BUDETE POTŘEBOVAT

  • 2 banány
  • 1 polévková lžíce spiruliny
  • 60 g plátků mandlí
  • 100 g špaldové mouky
  • 1 polévková lžíce javorového sirupu

Postup

Nejdříve si v misce rozmačkáme 2 banány a k nim přidáme špaldovou mouku a 1 polévkovou lžíci javorového sirupu. Poté si nakrájíme plátky mandlí na ještě menší kousky. Do směsi přidáme 1 polévkovou lžíci spiruliny a pořádně promícháme.

Na závěr vytvarujeme cookies a pečeme 12-15 minut na 180 stupňů.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.