Až 38 % soli přijmeme v pečivu

Zatímco Světová zdravotnická organizace doporučuje dospělým lidem maximální denní příjem soli do 5 g (jedna čajová lžička), Češi přijímají běžně 10–15 g. Od 9. do 15. března 2020 probíhá mezinárodní Salt Awarness week (Týden povědomí o soli).

Akce, ke které se letos připojuje i iniciativa Vím, co jím a piju, upozorňuje na důsledky nadbytečného příjmu soli, především na sůl skrytou v potravinách. Sůl z jídelníčku zcela vyloučit nelze. Sodík a chlor, spolu s dalšími minerálními látkami a stopovými prvky (jód, fluor, draslík, hořčík, vápník a další), zabezpečují udržení rovnováhy tekutin v těle. Mají také vliv na správnou funkci nervů a svalů, srdce, ledvin a střev. Nadbytečný příjem soli má na svědomí zadržování vody v těle a nabývání objemu krve. Zvyšuje se tím krevní tlak úzce spojovaný s výskytem srdečně cévních onemocnění, jako je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda.

Pečivo: hlavní zdroj soli

Hlavním zdrojem soli je pro Čechy pečivo (38% muži, 37 % ženy) a masné výrobky (28 % muži, 12 % ženy). Může to být důsledek všeobecně známého zvyku přikusovat pečivo téměř ke všemu.  Skrytou sůl v rohlících, houskách i chlebu na první pohled nepoznáte. Vybírejte ale vždy celozrnné nebo žitné a ty co nejsou viditelně posypané solí. U balených sledujte v tabulce výživových hodnot množství soli.

Sušenky slanější než arašídy

Věřili byste, že některé sušenky nebo instantní kaše obsahují stejně soli jako solené arašídy? Paradoxem je, že bývají často pojmenované jako cereální nebo fitness a budí dojem zdravější potraviny. Sůl je zapracovaná uvnitř, do kontaktu s chuťovými receptory nepřijde, tudíž není ani na jazyku rozpoznatelná. Jejím úkolem v potravinách je podpořit a zvýraznit sladkou chuť. Chipsy nebo jiné pochutiny, kde je sůl očekávána, ji mají na povrchu.

Sůl zvyšuje chuť k jídlu a energetický příjem

Sůl podporuje chuť k jídlu a zvyšuje množství snědeného pokrmu.  A právě s tím počítají výrobci a restaurační zařízení. S narůstajícím množstvím spořádaného jídla roste i kalorický příjem. Na uhašení žízně pak nestačí voda, ale nápoj s výraznější chutí jako je limonáda nebo oblíbené pivo.  Vzhledem k tomu, že ve stáří se zhoršuje schopnost rozeznat jednotlivé chutě, lidé často používají k dochucení jídla větší množství soli a koření, což může opět vést ke zhoršení mnoha chorob

Zvyky z dětství

Stravovací návyky se utvářejí v dětství. Rodiče vaří, kupují potraviny a nevědomky učí své potomky, co je a co není slané. Například jestli se dětem zdají obědy ze školní jídelny chuťově nevýrazné, může být důvodem i rozdíl mezi tím, jak se solí v rodině a tím, co je stanovená norma dodržovaná ve školách. Pokud se v rodině příliš solí, pravděpodobně si dítko potáhne tento nešvar do dospělosti a zlozvyk předá i dalším generacím. Přitom snížení příjmu soli u dětské populace je důležité pro zlepšení výskytu kardiovaskulárních chorob v dospělosti.

Marta Molínová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.