Dny českého piva oslavují tradici české hospody

V Česku proběhne od 26. září do 30. září 2018 šestý ročník Dnů českého piva. Zapojí se do nich desítky pivovarů a tisíce hospod. Pro své hosty budou mít připraven bohatý program a hlavně skvělé pivo. Od klasického českého ležáku až po pivní speciály, včetně toho Svatováclavského, který letos řada z nich uvaří úplně poprvé!

Oficiálně budou oslavy zahájeny 26. září přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2018. K vyhledání zapojených hospod je možné využít i facebookový profil Dny českého piva a oficiální  webové stránky www.dnyceskehopiva.cz s mapou, která automaticky lokalizuje polohu a nasměruje konzumenty do nejbližšího zapojeného podniku v rámci Dnů českého piva. 

„V průběhu pětidenního svátku si mohou milovníci zlatého moku vychutnat čepované pivo, které nás proslavilo po světě, a společně oslavit tradici české hospody. Právě ta odjakživa patří k místům, kde se lidé setkávali a diskutovali o záležitostech běžných i mimořádných. Dny českého piva lze tak bez nadsázky oslavit v jakékoli hospodě v Česku,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Český ležák jako fenomén

Pivo patří společně s křišťálem, bižuterií a porcelánem k tradičním českým exportním výrobkům. Historie vaření tohoto ušlechtilého moku má v českých zemích tisíciletou tradici, vždyť nejstarší pivovar na našem území byl založen v Břevnovském klášteře již za vlády knížete Boleslava II. na konci 10. století. „Češi můžou být právem hrdí na poctivý český ležák, který chutná nejlépe čepovaný a byl v uplynulém roce po několika desítkách let na tuzemském trhu opět dominantní. Hlavním tahounem trhu byl také letos v červenci, kdy výstav ležáků meziročně vzrostl o 5 procent,“ říká Martina Ferencová.

Už Jára Cimrman si rýmoval: „Je to nápoj zvláštní chuti, loknouti mě znovu nutí.“ Věděl, že český ležák plzeňského typu má jeden mimořádný rys, který jiné pivo nemá – vysokou pitelnost. Není to žádné prázdné slovo, v pivovarnické terminologii se tak označuje důležitá vlastnost, která způsobuje, že máte po prvním napití chuť na další.

Příběh Svatováclavského speciálu

Tradice Dnů českého piva byla založena v roce 2013 na počest sv. Václava, který je coby český kníže a světec považován za hlavního patrona české země. A protože je zároveň patronem sládků a pivovarníků, pak i relativně nově vzniklá oslava českého piva každoročně připadá na konec měsíce září, kdy svůj svátek slaví právě Václavové. Od roku 2000 je 28. září vyhlášeno také jako český státní svátek.

Knížete Václava uctíval i císař Karel IV. a sám ho také v roce 1375 jmenoval patronem sládků a pivovarníků. Pro lebku přemyslovského knížete nechal císař zhotovit Svatováclavskou korunu, která je nyní nejstarší součástí českých korunovačních klenotů. Každý rok na konci září se lebka světce vrací na 24 hodin do Staré Boleslavi, kde je přísně střežena a přes noc hlídána přímo v kryptě svatých Kosmy a Damiána.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.