Prevence a pomoc při zátěži na zahrádce. Ozón k léčbě ducha i těla

S příchodem jara nastává doba zahradničení, pěstitelství a pobytu na čerstvém vzduchu. Zahradničení je krásný koníček, který vyžaduje trpělivost a plánování. Pokud si však zapálení zahrádkáři nedají pozor, jedním z plodů jejich práce může být i rostoucí bolest nebo zánět kloubů či svalů.

Jaké potíže si můžete prací na zahradě přivodit a jak se proti nim můžete bránit, prozrazuje ortoped MUDr. Július Kazimír ze slovenské Medikliniky. Péče o zahradu je fyzicky náročnější činnost, než by si mohli myslet ti, kteří s ní nemají žádnou zkušenost. Zvedáním těžkých předmětů, ohýbáním se hluboko k zemi a činnostmi, které dlouhodobě zatěžují pouze jednu oblast lidského těla, si můžete přivodit nepříjemné zranění. „Kvůli nadměrné zátěži bez adekvátní výbavy a přípravy trápí zahrádkáře nejčastěji vážnější komplikace jako natažení šlach, podvrtnutí kotníku nebo kolenního kloubu, zatuhnutí v kříži, přetížení páteře nebo, a co je nejhorší případ, zlomenina pohybového aparátu. Zahrádkáři se plni nadšení a chuti vrhají do práce bez protažení a správné přípravy a po pár dnech již registrují první známky bolesti zad i kloubů," upřesňuje ortoped. I když sladké plody zahradničení

stojí za určitá rizika, pokud při práci cítíte zárodky bolesti, je lepší tohoto „škůdce“ neignorovat a zastavit ho dřív, než se rozšíří do celého těla.

Jak tedy předcházet bolesti a užívat si plodů zahradní práce?

Každý zahrádkář by neměl zapomínat na pravidelný odpočinek, při kterém si oddychne celé tělo včetně páteře. Někdy stačí i krátké uvolnění rukou. „Zahrádkář by měl udržovat páteř střídavě v předklonu a ve vzpřímené poloze, čímž předejde nadměrnému zatížení plotének. Mimo to by se měl udržovat v dobré fyzické formě po celý rok a praktikovat protahovací cviky či pilates. V neposlední řadě je určitě důležitá i pevná obuv, díky které může předcházet vymknutí kotníku,“ dodává odborník.

Existují však ještě další možnosti – podobně jako přírodu, tak i lidské tělo může před poškozením ochránit tenká vrstva ozónu. V přírodě ozón působí ve vysokých vrstvách atmosféry, pokud jej však chcete použít k léčebným účelům, je třeba jej aplikovat přímo do těla. Ozón je naneštěstí velmi nestabilní látka, která rychle vzniká, například při bouřce, ale také rychle vyprchává, a jehož zachycení a uskladňování je navíc velmi nákladné a náročné. Vědcům z univerzity v Padově se však podařilo ozón stabilizovat pro použití k medicínským účelům. Pod označením Ozonicon italští vědci vyvinuly speciální gel, který v sobě díky kombinaci ozónu a přírodních látek spojuje pomoc s léčbou a potlačováním bolesti. Do gelu jsou přidány přírodní látky, které mnozí zahrádkáři znají i ze svých záhonů: rybíz černý, která pomáhá při zánětech a křečích, dezinfekční a protizánětlivý extrakt z arniky horské a kořenový výtažek z čertova drápu napomáhající při kloubním revmatismu. Jejich účinky navíc podtrhuje přidaný glukosamin a chondroitin sulfát, nejznámější a vysoce účinné látky pomáhající k léčení kloubů a působící proti opotřebení chrupavek.

 

 

 

Podle klinické studie Univerzity v Padově[1] provedené na skupině pacientů, kteří se potýkali s bolestí kolen, dosahuje ozónový emulgel pozitivních výsledků ve snížení symptomatologie bolesti (v 73,3%). U účastníků studie v průběhu terapie navíc došlo ke snížení počtu léků proti bolesti, které tito pacienti předtím běžně užívali.

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.