Nechte se hýčkat v německých lázních Bad Füssing

Rodinný wellness hotel Ortner's Lindenhof zosobňuje příběh těchto lázní

České lázeňství má dlouholetou tradici a lázní kde se můžeme léčit, nebo si jen odpočinout od každodenních povinností, je bezpočet. Říká se ale, že změna těší. Proč se tedy nepodívat i za naše hranice, třeba do Německa. Tam se totiž nedaleko Pasova nacházejí jedny z největších německých lázní s bohatou historii a tradicí - Bad Füssing.

Teplota pramenů vyvěrajících v Bad Füssingu z hloubky 1000 metrů je 56 °C. Léčivá voda s obsahem sodíku, hydrogenuhličitanu a chloridu, bohatá na síru a fluorid vtéká do odpočinkových a léčebných bazénů v množství 100 000 litrů za hodinu.
Voda je vhodná při léčbě revmatických onemocnění, artróze a onemocnění kloubů, při potížích se zády, při poruchách látkové výměny, napomáhá hojení po chirurgických zákrocích, při srdečních poruchách a poruchách krevního oběhu a prokrvení, při léčení ženských nemocí, při chronických bolestech a dalších problémech.
Kromě léčby konkrétních zdravotních potíží jsou místní termální prameny vhodné také pro všeobecnou regeneraci. Napomáhají stimulaci látkové výměny, pročištění těla, při stresových onemocněních a jsou vhodné pro zmírnění potíží podmíněných věkem. Jsou tak ideální i pro ty, kdo dávají přednost wellness pobytům před klasickými lázněmi.

Léčivá voda se silou tří termálních pramenů
Ba Füssing nabízí více než 100 bazénů s geotermální vodou a vodními atrakcemi, jako vodní jogging nebo různé termální vodopády. Návštěvníci si mohou vybrat ze tří termálních pramenů: Therme I, Europa Therme a Johannesbad.
Nejstarší, bráno vznikem, nikoli vzhledem, jsou Therme I, klasické zařízení s 12 termálními bazény, dvěma jeskyněmi s parními lázněmi, řadou solárií a saunami. Koupele s obsahem sirných plynů a koupele pohybového ústrojí si můžete vychutnat za stálého přítoku termálních vod o různé teplotě pohybující se od 29 °C do 42 °C.
Europa Therme nabízí 19 bazénů, perličkové koupele, vodní masáže a bazén s vodními atrakcemi, ke kterým patří i 120 metrů dlouhý kanál proudící vody a velkoryse řešený prostor se saunami a s místy pro relaxační a zkrášlovací kúry wellness.
Třetím místem je Johannesbad, jedno z předních německých center pro léčebná ošetření při nemocech pohybového aparátu.

Špičková kvalita v bavorském stylu
Zvláštní postavení mezi lázeňskými hotely v Bad Füssingu má hotel Ortner’s Lindenhof, který nabízí jak čtyřhvězdičkové ubytování, tak nově i možnost ubytování v apartmánovém domě. Jedná se o rodinný wellness hotel s architekturou v bavorském stylu, čímž se odlišuje od okolních budov postavených v moderním stylu. Tím však jeho rozdílnost od konkurence nekončí.
Váže se k němu také nejsilnější příběh spojený s lázněmi. Franz Ortner, dědeček současné majitelky, paní Bettiny Ortner-Zwicklbauer, totiž termální pramen na svém pozemku v roce 1938 objevil. Hotel se tak pyšní unikátem v podobě vlastního pramene.
Hosté mají k dispozici vnitřní termální bazén, venkovní termální bazén, vířivku, sauny, odpočívárny, fitness a wellness centrum se službami odborníků. Vše v dokonalém provedení. V prostoru vnitřního bazénu najde host také kohoutek s termální vodou k pití. Doporučena je jedna sklenka denně pro pročištění organismu.
Rodinný wellness hotel však nabízí mnohem víc. K příjemnému pocitu hostů přispívá takřka domácí atmosféra, kterou vytváří útulné zařízení doplněné portréty členů rodiny i historickými fotografiemi zachycujícími vznik a vývoj lázní Bad Füsssing. O příjemnou atmosféru se stará i velmi milý personál.
Kromě lázeňské a wellness péče jsou pro hosty připraveny taky zážitky kulinářské, ať už jde o zážitkové snídaně nebo čtyřchodové večerní menu, které je nejen vizuální ukázkou špičkové gastronomie, ale především výborně chutná a kuchař rád přijde svůj výtvor představit a podělí se s hosty o recepturu. Výbornou gastronomii doplňuje i vlastní vinotéka.

Nechybí zajímavý příběh
Místo ropy, léčivé prameny. Tato čtyři slova tak vystihují příběh lázní v Bad Füssingu. Ještě před sto lety byla v údolí řeky Inn, v mokřinách poblíž Pasova jen rolnická osada se šesti selskými dvory. Ve třicátých letech minulého století zde probíhaly pokusné vrty s cílem odhalit nerostné bohatství v podobě ropy. Při nich byla v tisícimetrové hloubce nalezena místo ropy 56 °C teplá termální voda. Psal se rok 1938.
Ústřední postavou tohoto příběhu byl právě Franz Ortner, na jehož pozemku se pramen našel. První pokoje si v někdejším statku Ortner-Hof hosté pronajali v roce 1948. Ještě v témže roce se začal používat název Lindenhof.
Samotné lázně se začaly rozvíjet až v 50. letech minulého století. Celý Bad Füssing je tak moderní lázeňské městečko, kde se návštěvníci léčí nejen termální vodou, ale také dokonale upraveným prostředím, množstvím příležitostí k procházkám v lázeňském parku i projížďkám na kole po okolí. Procházkové a cyklistické trasy měří neuvěřitelných 430 kilometrů.
Současné léčebné lázně disponují kapacitou 14 700 lůžek pro hosty v sanatoriích, léčebných hotelech a soukromých lázeňských domech. V roce 2014 byl zaregistrován příjezd 302 967 hostů a bylo zaznamenáno 2 450 000 přenocování. Počet denních hostů za rok se odhaduje kolem 1,3 milionu.
Vraťme se na závěr k českým návštěvníkům. Ti začínají postupně Bad Füssing objevovat, jak jsme se přesvědčili nejen v hotelu samotném, ale i podle informací místních. Lázně se staly oblíbeným cílem jednodenních zájezdů spojených s návštěvou Pasova. O tom, že jsou zde čeští návštěvníci vítání, svědčí i informační prospekty v českém jazyce.
A ještě pár postřehů na závěr. Preferujete-li bazény plné toboganů s rozdováděnými dětmi, pak vás asi místní klidná atmosféra neuspokojí. Dáváte-li naopak přednost klidné atmosféře, místům, kde je vše dovedeno k dokonalosti, pak jste tu správně. Ceny jsou ve srovnání s Maďarskem samozřejmě vyšší, ale cenám vstupného do akvaparků v Česku mohou ty v Bad Füssingu směle konkurovat. Také ubytování nebo restaurace jsou k dispozici v různých cenových úrovních, takže si zde každý najde „to své“.
Astrid Lovrantová
Foto: Ortner’s Lindenhof

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.