Valentýnský tip: Pusinkový dort s malinovým džemem

Ingredience:

těsto
250 g změklého másla
60 g moučkového cukru
5 žloutků
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citrónu
60 ml mléka
250 g hladké mouky
250 g Sweet Extra Jam malina méně sladký

pusinky
5 bílků pokojové teploty
1 lžíce citrónové šťávy
250 g moučkového cukru
4 lžíce Sweet Extra Jam malina méně sladký
5 kapek růžového potravinářského barviva - můžete vynechat

Postup:


Předehřejte troubu na 180 stupňů a trochou másla vymažte rozkládací dortovou formu zhruba o průměru 22 cm.
Změklé máslo utřete s moučkovým a vanilkovým cukrem dohladka. Přidejte citrónovou kůru a postupně zašlehávejte mléko, aby se dobře spojilo s máslovým základem. Poté zapracujte prosátou mouku a zpracujte na tužší těsto. Vyklopte ho do připravené dortové formy. Povrch uhlaďte a dejte péct. Po 20 minutách vyndejte z trouby, potřete povrch rovnoměrně silnou vrstvou džemu a vraťte do trouby na dalších 10 minut.
Teď je čas pustit se do přípravy pusinkového krému. Malinový džem budeme potřebovat zbavit semínek. Nejlepší je protlačit ho přes jemné síto, jde to velmi snadno. Bílky vyšlehejte s citrónovou šťávou na tuhý sníh. Poté začněte po jednotlivých lžících přidávat moučkový cukr. Vždycky ho pečlivě zašlehejte, než přidáte další dávku. Až přidáte všechen cukr, šlehejte ještě dalších 5 minut.
Odeberte část bílkové hmoty do hrnku a dobře promíchejte se zavařeninou bez semínek. Pokud chcete přidat potravinářské barvivo, teď přišla jeho chvíle. Poté vraťte do mísy a promíchejte.
Teplotu trouby snižte na 150 stupňů.
Naplňte hotový sníh do cukrářského kornoutu s hladkou zdobičkou a udělejte na dortu záplavu malých pusinek. Ozdobený dort dejte na 10 minut péct do trouby při snížené teplotě. Potom troubu vypněte a nechte v ní dort dosušit, dokud trouba úplně nevychladne. Sněhové pusinky musí být na dotek suché.

TIP
Při podávání poprašte moučkovým cukrem a podávejte s kopečkem zakysané smetany. Dort je nejlepší při pokojové teplotě nebo ještě trochu teplý.