Pití japonského čaje Matcha je trendy. Jak poznat ten kvalitní?

Poznat kvalitu stále oblíbenějšího japonského čaje Matcha není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Krásné zelené barvě mohly pomoci pesticidy, trvanlivosti konzervační látky a chuť „vylepšit“ například těžké kovy. Při nákupu tohoto čaje je proto důležité vybrat si ověřené dodavatele, kteří nabízí kvalitu za odpovídající cenu.

Prvním velmi důležitým bodem je samotné pěstování čajovníkových keřů, které se na poslední čtyři týdny zakryjí před slunečními paprsky. Díky tomu se zintenzivní produkce chlorofylu – čajové listy jsou tak sytě zelené, bohatší na aminokyseliny a nápoj z nich má příjemně nasládlou chuť. Po ručním sběru přichází tradiční a dlouhá cesta přeměny lístků na jemný prášek.

„Listy se napaří, usuší a roztřídí podle kvality. Následně se zbaví stopek a větviček a rozkrájí na stejně velké kusy. Matcha je výrobek čistě z dužniny lístků, díky tomu má svou jemnost i chuť,“ vysvětluje Petr Patočka ze společnosti Čajová květina, s.r.o., která je největším českým dodavatelem čaje MatchaTea v BIO kvalitě. Nasekané listy se melou v žulových mlýnech velmi pomalu. Díky tomu si čaj zachovává svou barvu, chuť i aroma.

Existuje více než 10 různých tříd kvality čaje Matcha
„My nabízíme vysokou kvalitu pro každodenní popíjení i špičkový čaj pro významnější příležitosti,“ dodává Petr Patočka. Jeho společnost dováží čaj pouze z Japonska každé dva měsíce a vybrané šarže pečlivě kontroluje. „V loňském roce jsme testovali čaje na pesticidy, těžké kovy, radioaktivitu a mikroorganismy. Velmi dobře dopadla i kontrola SPZI a certifikační společnosti ABCERT,“ říká Petr Patočka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.