Ostravské Forum Nová Karolina vystavuje vzácné motocykly a automobily

Na čtyři desítky stejně noblesních, jako vzácných motocyklů a automobilů jsou od 10. dubna k vidění v prostorách obchodního a zábavního centra Forum Nová Karolina. Výstavu Krásky na cestách tvoří zejména legendární motocykly ze sbírky akademického sochaře Miroslava Rybičky a historické vozy především z Veteran Car Clubu Ostrava.

Mezi exponáty milionových hodnot najdou zájemci například Rybičkův motocykl La Mondiale Super Sport 500 Chaise Motor z roku 1927. „Továrna La Mondiale, která zanikla roku 1933, vyrobila pouze sedm takových kusů. Bez nadsázky se jedná o raritní motocykl,“ podotýká Dalimil Frič, ředitel Centra bezpečné jízdy Libros Ostrava, které se na projektu Krásky na cestách podílelo. Stejně jako vítkovická Střední škola technická a dopravní, jejíž studenti ochotně pomohli hlavně s přípravou a dopravou exponátů pana Rybičky.

Další perlou výstavy je motocykl trojnásobného mistra ČR jezdce Miroslava Čady v letech 1951 – 1953, zn. Walter ČZ 350 OHC či motocykl JAWA 350 2 x OHC, se kterým jezdec Gustav Havel dosáhl v roce 1962 na 3. místo Mistrovství světa motocyklů. Z historických vozidel se mohou návštěvníci Fora Nová Karolina těšit na opravdové perly veteránů značek Tatra T12, Tatra T54, Jaguar XK 140,

MG MGB GT, Riley 9, Daimler či Praga Baby Roadster a mnoho dalších. Je připravena výstava dosažených cen / trofejí a také ukázka postupu restaurátorských prací například motocyklu zn. ARDIE. Výstava Krásky na cestách 2 bude k vidění až do 26. dubna. Další informace na www.forumnovakarolina.cz.

O pokračování Krásek na cestách bylo rozhodnuto vlastně již v loňském roce, kdy měla expozice milionové hodnoty nebývalý ohlas u široké veřejnosti. „Jsme moc rádi, že se nám podařilo znovu uspořádat tuto jedinečnou výstavu právě v prostorách Fora Nová Karolina, a zprostředkovat tak návštěvníkům exkurzi do historie motorsportu. Zvláště nás těší zapůjčení soukromé sbírky Miroslava Rybičky, která není veřejnosti běžně přístupná,“ říká ředitel obchodního a zábavního centra Forum Nová Karolina Martin Kubík.

Výstava ve Foru Nová Karolina je soustředěna do dvou míst. V prvním patře vedle prodejny Peek&Cloppenburg jsou umístěny motocykly. V druhém patře naproti výtahům se nachází historické vozy. Kromě expozice bude v prostorách Nové Karoliny probíhat i doprovodný program. „Věříme, že výstava Krásky na cestách spolu s doprovodným programem a adrenalinovými exhibicemi zaujme nejen milovníky motorsportu, ale i letos také širokou veřejnost,“ dodává Martin Kubík.