Jsou Vaše nohy připravené nejen na 100 jarních kilometrů, ale i do sandálů?

Zima nám skončila a na to bychom měli připravit i naše chodidla. Kromě dokonalé pedikúry je důležité se chránit před nehtovou mykózou.

Nehtová mykóza je zdravotní problém, který lidé často přehlíží, protože si myslí, že se jich netýká. Přitom plíseň nehtů je velmi nakažlivá a ohrožuje čím dál více lidí. Onemocnění je pro pacienta nepříjemné nejenom po estetické stránce, ale především postižením přilehlé kůže provázené bolestivostí, případně i narušenou funkcí nehtu, v závažných případech může nehet i zcela zaniknout. Velkým rizikem je pohyb v prostorách bazénů, saun a wellness center nebo sdílení společných sprch.

Problém umocňuje také stres, nedostatečná nebo naopak přemrštěná hygiena.

Pro zdravé a krásné nohy dbejte při hygieně na osušování nohou, především důkladně osušte prostor mezi prsty. Mějte vždy speciální ručník na nohy, který nebudete sdílet s jiným členem rodiny. Ručníky perte na 80 stupňů, pokud perete při nižších teplotách, nezapomeňte je přežehlit. Kromě ručníku udržujte také naprostou čistotu koupelnových a záchodových předložek, kde se často drží mikrobi. Prát byste je měli minimálně jednou za deset dní.

Důležitá je prevence

„Pokud na nehtové mykózy trpíte, tak je důležité preventivně své nehty chránit speciálními spreji a balzámy. V některých případech je i možno použít jako prevenci laky na nehty, které se jinak aplikují již u nehtů postižených mykózou. Na povrchu nehtu se jimi vytvoří pevná voděodolná mechanická bariéra. Vhodné je jimi chránit i zdravé nehty v sousedství postiženého nehtu.

Dobré si je na nohy, pokud se potíte, dávat speciální zásypy, které nohy ochrání a do bot, punčoch a ponožek stříkat speciální spreje, které jsou pro tento účel k dispozici na trhu, “ říká PharmDr. Tomáš Arndt z Prozdravi.cz. Velkou pozornost by nehtovým plísním měli dávat i lidé s cukrovkou, ty mykóza ohrožuje nejčastěji.

Vhodná obuv

„Noste otevřenou a vzdušnou obuv. Plísňovým zárodkům se totiž dobře daří v uzavřených prostorách a potící se nohy poskytují ideální podmínky pro vznik mykóz,“ dodává PharmDr. Tomáš Arndt z Prozdravi.cz. Samozřejmostí by mělo být nepůjčovat si s nikým obuv. Nebezpečí hrozí také u velmi těsné obuvi. Boty je dobré alespoň 2x do týdne vystříkat dezinfekčním sprejem. Zásadou by mělo být nošení kvalitních bavlněných ponožek. K příčinám mykotických infekcí přispívají i opakovaná poranění umožňující invazi plísní do nehtové ploténky a častější uzavírání nohou do neprodyšných bot.