Dýňové rizzotto

Dýně se za velmi krátkou dobu přepracovala až na vrchol výživové pyramidy. Může vám pomoci zhubnout, získat potřebné antioxidanty a minerály, posílit imunitu nebo vyléčit zácpu. Pokud jste ji ještě nezařadili do svého jídelníčku, zkuste tak udělat co nejdříve. Dýňové rizotto může být výborným začátkem. 

 

 

INGREDIENCE

  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 200g kulatozrnné rýže (například odrůda Arborio nebo váš oblíbený druh)
  • 2ks cibule, jemně nasekaná
  • 1 česnek
  • 1 dýně Hokaido, nakrájená na kousky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • malý svazek čerstvé bazalky nebo šalvěje
  • 100 g jemně strouhaného parmazánu

PŘÍPRAVA JÍDLA

  1. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme ve vodě, dokud nebude úplně měkká. Popřípadě ji nakrájenou na kostky můžete dát na pečící papír, pokapat olivovým olejem a vložit do trouby na 180 stupňů. Za 15-20 minut by měla být hotová.
  2. Mezitím si nakrájíme cibulku a jemně usmažíme na pánvi, dokud nechytí zlatavou barvu. Přidáme propláchnutou rýži a zalijeme vývarem. Trochu osolíme, zakryjeme a chvilku necháme vařit. Postupně mícháme, aby se nepřipálila a pokud je třeba, přidáme zeleninový vývar. Když bude rýže téměř hotová, ochutíme bazalkou (popřípadě jiným kořením – výborně se hodí šalvěj), protlačíme česnek a přidáme uvařenou dýni. Vše spolu dobře smícháme a už jen počkáme, dokud nám rýže zcela nezměkne.
  3. Podáváme se sýrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.