Zajímavé tipy, jak o svátcích nepřibrat

Vánoce jsou svátky radosti a plně naložených stolů. Tedy až do doby, než se po Novém roce postavíte na váhu. Ale můžete mít i skvělé svátky bez kila navíc. Nevěříte? Autorka knihy „Inteligentní lidé nemají nadváhu“ Charlotte Markey, sesbírala hned několik tipů, jak na to.

 

 

 

 

1. První jezte polévku

Lidé, kteří jedí polévku, se cítí zasyceni, ačkoli snědli méně kalorií. „Takže začněte jídlo polévkou, kdykoliv je to možné,“ říká americká dietní sestra Katherine Tallmadge, autorka knihy „Jednoduchá dieta.“ Jen se ujistěte, že základem polévky je vývar a není plná smetany.

2. Vyberte správnou sklenici na víno

Studie dokazují, že lidé si nalívají o dvanáct procent více červeného vína do širších sklenic, než do vyšších sklenic na bílá vína. Lidé mají tendenci nalévat méně vína také do skleničky položené na stole než do skleničky, kterou držíte v ruce. Alespoň to dokazuje průzkum Briana Wansinka, ředitele Cornell University Food and Brand Lab.

3. Malá svačinka

Často o svátcích nabíráme kila jen kvůli našemu mlsání před hlavním jídlem. Cornell nabízí způsob, jak tento problém vyřešit. Zkuste sníst jen čtvrtinu své obvyklé svačiny a počkejte patnáct minut. Budete mít stejný pocit nasycení, jako když ji sníte celou.

4. Vyberte si správné místo

Je dokázáno, že když si sedněte alespoň dva metry od jídla, budete jíst o polovinu méně. Speciálně muži raději rezignují než by se měli opět postavit a nabrat si jídlo. Socializujte se, když jíte, bude vás to více rozptylovat od přejídání se.

5. Nestresujte se

Přejídání často způsobuje stres. Myslete na to, když budete mít chuť odreagovat se jídlem. Místo svého oblíbeného jídla sáhněte pak raději po zdravých technikách zvládání stresu, jakými jsou třeba svižná chůze, relaxační koupel, dobrá kniha nebo masáž.

6. Darujte čokoládu

Když vám váš někdo v dobré víře daruje věž z čokolády nebo jinou dobrotu, nenechte si ji u sebe, aby vás pokoušela.  Markey doporučuje připojit se k starodávné tradici a poslat dárek dál –  přátelům, rodině, kolegovi v kanceláři, nebo komukoli jinému, aby nezůstal ve vašich rukou.

7. Koktejl vybírejte opatrně

Všimli jste si někdy, že čím delší je název koktejlu, tím více kalorií obsahuje? Například nápoj Hot Buttered Rum má neuvěřitelných 420 kalorií a 17 gramů tuku, zatímco 2 dcl sklenice šampaňského má pouze 85 kalorií, méně než je obvyklé porce vína či piva.

8. Vyhýbejte se pokušení

Kolikrát jste si zakázali nějaké jídlo v obchodě, a pak když jste u něj stáli, jste jen mávli rukou a hodili jej do nákupního košíku? Takové zákazy nás prý naopak nakonec donutí pravidlo porušit a sníst ještě více. Nic si nezakazujte. Prostě se regálům s nezdravým pokušením, vyhněte.

9. Servírujte různorodost

Pestrost jídel je nejlepším ukazovatelem toho, kolik jídla jíme. „Pokud budeme servírovat celou řadu zdravých jídel, lidé je budou jíst, protože je budou chtít zkusit a nebudou se přejídat jen těžkým jídlem,“ říká dietní sestra Tallmadgeová. Takže nabízejte kromě tradičních receptů také různé malé zeleninové saláty, dušenou nebo restovanou zeleninu.

10. Vyberte si své tři favority

Před hlavním jídlem si vyberte svého favorita a neztrácejte čas s jinými kalorickými bombami. Pokud například víte, že nutně potřebujete ten kousek čokoládového koláče, vynechte sýr a sušenky, a k večeři si dejte rohlík.

11. Zbavte se povzbuzovačů

Neříkejte nikomu, že jste na dietě, nebo že si sledujete váhu. Budou to prostě zkoušet a nabízet vám jídlo, abyste pro tentokrát dietu porušili. Místo vysvětlování jim jen zdvořile řeknete: „Ne, díky.“

12. Zaměřte se na budoucnost

V jednom průzkumu se skupinky lidí, před jídlem zeptali, zda přemýšleli o své budoucnosti. Poté mohli jít jíst, a zajímavě sáhli po zdravějších jídlech. Takže myslete na cíle, které jste si do roku 2015 dali (nebo myslete na to, jak se opět vejdete do svých starých šatů či kalhot, které vám už byly těsné). Možná zjistíte, že pokušení pak odoláte mnohem lépe.

ZDROJ: http://www.aarp.org/health/healthy-living/info-2014/avoid-holiday-weight-gain-photo.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.