Dýně se za velmi krátkou dobu přepracovala až na vrchol výživové pyramidy. Může vám pomoci zhubnout, získat potřebné antioxidanty a minerály, posílit imunitu nebo vyléčit zácpu. Pokud jste ji ještě nezařadili do svého jídelníčku, zkuste tak udělat co nejdříve. Dýňové rizotto může být výborným začátkem.
INGREDIENCE
- 0,5 litru zeleninového vývaru
- 200g kulatozrnné rýže (například odrůda Arborio nebo váš oblíbený druh)
- 2ks cibule, jemně nasekaná
- 1 česnek
- 1 dýně Hokaido, nakrájená na kousky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- malý svazek čerstvé bazalky nebo šalvěje
- 100 g jemně strouhaného parmazánu
PŘÍPRAVA JÍDLA
- Dýni oloupeme, nakrájíme na kostičky a vaříme ve vodě, dokud nebude úplně měkká. Popřípadě ji nakrájenou na kostky můžete dát na pečící papír, pokapat olivovým olejem a vložit do trouby na 180 stupňů. Za 15-20 minut by měla být hotová.
- Mezitím si nakrájíme cibulku a jemně usmažíme na pánvi, dokud nechytí zlatavou barvu. Přidáme propláchnutou rýži a zalijeme vývarem. Trochu osolíme, zakryjeme a chvilku necháme vařit. Postupně mícháme, aby se nepřipálila a pokud je třeba, přidáme zeleninový vývar. Když bude rýže téměř hotová, ochutíme bazalkou (popřípadě jiným kořením – výborně se hodí šalvěj), protlačíme česnek a přidáme uvařenou dýni. Vše spolu dobře smícháme a už jen počkáme, dokud nám rýže zcela nezměkne.
- Podáváme se sýrem.