Fotografování: Krása je v oku toho, kdo ji vnímá

Nikdo nechce na fotografii vypadat špatně, a když je možné realitu jen trochu poopravit, většina lidí to vítá. Možnosti současné fotografie dovolují autorovi dotvořit celkový obraz k lepšímu a vyzdvihnout, co považuje za přitažlivé ...

Člověk je jediný tvor na Zemi, který si uvědomuje sebe sama, a záleží mu na tom, jak vypadá. Padesát procent „facial liking“ informací poskytuje obličej. Slavný spisovatel Umberto Eco ve svých dílech o kráse a ošklivosti v dějinách lidstva postihl odvěkou snahu umělců, při portrétování člověka idealizovat. Fotografie se od počátku svého vzniku dlouho potýkala s nedostatečnou rychlostí - jak samotné pořizování snímků, tak jejich zpracování ve fotokomoře vyžadovalo delší přípravu. Na druhou stranu to dovolilo autorovi, připravit objekt tak, aby vypadal co nejlépe, a výsledný snímek ještě ručně retušoval.

Příchod digitálních technologií přinesl větší aktuálnost fotografie

O co větší je dnes rychlost při pořizování snímků a jejich rozlišení, o to více jsou zdůrazněny nedokonalosti na tváři portrétovaného člověka, kterých si nikdo ve skutečnosti nevšimne. A když se k tomu přidá špatné nasvícení obličeje, nevhodně zvolený okamžik spuštění spouště a přivřené oči, výsledek je někdy až nelichotivý. Samozřejmě, retuše v počítači dokážou zázraky: opticky vyhladí pleť, dodají pokožce zdravou barvu, přidají jiskru v očích, zahustí řasy, upraví obočí, přidají svěžest i sytost vlasům a podobně.

Zejména reklamní fotografie, která má za úkol oslavit půvab a výraz lidského obličeje, přitahovat pozornost a budit touhu, musí tvář ukázat v tom nejlepším světle. O něco podobného se snaží amatérští fotografové, a na svých virtuálních profilech vystavují upravené snímky.

Fotoaparáty minimalizující chyby při focení

Pokročilé režimy kompaktních fotoaparátů dovolují pořídit dokonalý portrét už při samotném zachycení objektu, takže snímek nevyžaduje náročné úpravy na počítači. Většina fotoaparátů automaticky odstraňuje červeň z očí, hlídá mrknutí a úsměv u jednotlivce i skupinky osob. A moderní technologie jdou ještě dál: „Díky intuitivnímu digitálnímu ovládání může každý bez námahy snímat ostré a detailní záběry i video sekvence. Poslední modely kompaktních fotoaparátů s výměnnými objektivy se mohou pochlubit nejkratším zpožděním závěrky, nejrychlejším sériovým snímáním na světě, a sofistikovanými kreativními funkcemi nové generace,“ říká Jordi Brinkman, produktový manažer oddělení kompaktních systémových fotoaparátů společnosti Nikon Europe.

Nové funkce = instinktivní detekce toho nejlepšího

  • Živé nastavení – rychlý a snadný způsob vylepšení fotografií dřív, než je nasnímáte. Inteligentní výběr snímku – pořídí až dvacet snímků v plném rozlišení, a doporučí až pět nejlepších z nich.
  • Zpomalené zobrazení – pořídí sérii až dvacet snímků, které poté zobrazuje na monitoru LCD jako zpomalený záznam pro snadný výběr okamžiku, který chcete uchovat.
  • Změkčení pleti – upravuje nerovnoměrné odstíny pokožky v obličeji fotografovaného objektu pro příznivější vzhled pleti.
  • Noční portrét – zajistí perfektní osvětlení tváře.
  • Změkčovací filtr – vylepší náladu fotografované scény

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.