Během dubna a května je ideální doba na kontrolu mateřských znamének

Pihy a mateřská znaménka jsou sice ve většině případů ozdobou na kráse, lékaři z nich už ale takovou radost nemají. Než se tedy začneme naši pleť opět vystavovat letnímu slunci, jež je pro výskyt a chování znamének klíčové, je dobré nechat si ta stávající zkontrolovat.

Vedle již tradiční akce „Proti Melanomu“, která bude probíhat v květnu na Václavském náměstí, existují i další místa, kde lze vyšetření zdarma podstoupit. Vzhledem k tomu, že v evropských statistikách výskytu melanomu plníme přední příčky, bychom neměli tuto návštěvu zbytečně odkládat.  V České republice ročně onemocní melanomem okolo 2400 lidí a zhruba 600 pacientů rakovině podlehne. Tyto hodnoty staví Česko na přední místa evropského žebříčku. Jsme na tom dokonce hůře než státy jižní Evropy, kde je přitom riziko onemocnění, vzhledem k ostřejšímu slunci, vyšší. Mezi nemocnými jsou nejvíce osoby se světlým fototypem kůže zejména mladé ženy a lidé starší 55 let.

Zhoubný melanom je nádor, který má svůj původ v pigmentotvorných buňkách. Velký vliv na jeho vznik má především UV záření. Riziko onemocnění tímto typem rakoviny závisí nejen na genetické výbavě, ale souvisí také s intenzitou opalování se především v útlém dětství. Nejčastějším kožním nádorem je bazaliom postihující hlavně starší generaci. Jeho výskyt není podmíněn mateřským znaménkem, ale může se objevit kdekoliv na kůži. Ve většině případů se jedná o nehojící se vřídek, který někdy mokvá i hnisá a vytvářejí se na něm stroupky. Dalším častým nádorem je spinaliom, vyskytující se hlavně na rtech, tváři nebo uších. Má buď formu vřídku, nebo se jedná o zvětšující se bledou až růžovou skvrnu či uzlík na kůži, který může mokvat nebo krvácet.

„Nejčastěji se nádor vytvoří na původně zdravé kůži jako skvrna odlišné barvy, která se zvolna zvětšuje a postupně přibývá na tloušťce, jindy se existující neškodné mateřské znaménko barevně a tvarově změní na melanom,“ řekla ke vzniku melanomů MUDr. Petra Samková, estetická dermatoložka z pražské kliniky GynCentrum.

Diagnóza melanomu patří mezi nejkrutější, ale vzhledem k možnosti jej identifikovat pouhým okem je poměrně snadné jeho odhalení i prevence. Přímo stěžejní je tedy vlastní kontrola a pozorování mateřských znamének. Až padesát procent melanomů totiž vzniká na podkladě pigmentovaného znaménka.

Všímat bychom si měli především těchto základních vlastností:

  • Asymetričnost skvrn – Ohraničení znaménka by mělo být ostré a pravidelné
  • Barva – Barva by neměla být tmavě hnědá až černá nebo nepravidelně skvrnitá
  • Velikost – Podezřelá jsou znaménka s více než pětimilimetrovým průměrem
  • Vyvýšení – Nebezpečné je pigmentované znaménko rostoucí do výšky.

Vypozorování některého z výše uvedených znaků nutně neznamená výskyt melanomu, ale je dobré takové znaménko nechat prověřit kožním lékařem.

Kam zajít na kontrolu?

Vzhledem k tomu, že nejznámějším faktorem vzniku zhoubného rakovinového znaménka je častý pobyt na slunci bez dostatečné ochrany, nastává před létem ideální doba nechat pokožku zkontrolovat. V Praze je aktuálně hned několik míst, kde je možné vyšetření provést. Již tradičně budou 10. a 11. května na Václavském náměstí postaveny Stany proti Melanom. Dalším místem je Lékařský Dům na Praze 7. Akci na vyšetření mateřských znamének má zdarma do konce dubna též dermatologické centrum kliniky GynCentrum.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.