Fyzioterapie na vzestupu. Pomoc potřebuje čím dál víc Čechů

Bolest zad, páteře, hlavy, potíže s krční páteří nebo tenisový loket – to je jen zlomek obtíží, se kterými pomůže fyzioterapie. V Česku o ni projevuje zájem stále víc lidí, problémem je ale nedostatek terapeutů.

Česko se začíná potýkat s nedostatkem fyzioterapeutů. Podle odhadů připadá na sto tisíc Čechů 80 fyzioterapeutů, v sousedním Německu je to až třikrát tolik.  Fyzioterapeutické služby přitom vyhledává čím dál víc lidí. „Nárůst počtu pacientů ovlivňuje několik faktorů. Za prvé je to dáno lepší informovaností a větším zájmem o své zdraví a prevenci. Za druhé je to změnou životního stylu – sedavé zaměstnání a minimum pohybu do ordinací fyzioterapeutů přivádí stále víc lidí. V budoucnu nelze očekávat, že počet pacientů fyzioterapeutických pracovišť bude klesat.

Předpokládáme spíš jejich dramatický nárůst,“ upozornila Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Češi se snaží se zdravotním komplikacím předcházet

Ještě nedávno bylo zcela běžné vyhledat s bolestí pohybového aparátu nejdříve praktického lékaře, který pacienta odeslal k dalšímu vyšetření specialistou, a teprve poté, po mnoha dnech, ale častěji týdnech, byla pacientovi doporučena rehabilitace. „V současné době ordinace fyzioterapeutů navštěvuje stále více klientů, kteří chtějí začít řešit problém komplexně a ihned. Proto se dostává fyzioterapie z pomyslné závěrečné části do popředí řešení pohybových problémů,“ vysvětlila Iva Bílková.

Zhruba každý čtvrtý Čech potřebuje léčbu fyzikální a rehabilitační medicínou

Například bolest zad a páteře patří dlouhodobě mezi nejčastější zdravotní problémy v Česku. „Fyzioterapie řeší primárně bolesti pohybového aparátu nebo u dětí korigování fyziologického psychomotorického vývoje dítěte. Mezi známé a časté obtíže v populaci, kterým dokáže fyzioterapie předcházet nebo je řešit, patří bolesti zad, patní ostruhy, tenisové lokty, bolesti hlavy, beder či potíže s krční páteří. Dále pak bolestivé blokády žeber nebo páteře, které mohou zapříčinit i onemocnění vnitřních orgánů,“ vyjmenovala Iva Bílková. Méně známou kapitolou fyzioterapeutické pomoci je například intervence a cvičení vedoucí k otěhotnění nebo pomoc od bolestivé menstruace. „Miliony žen na celém světě jsou měsíc co měsíc sužovány prudkými bolestmi, přitom nejčastější příčinou je dysbalance v oblasti pánevního dna. Tento problém je poměrně snadno napravitelný cvičením v kombinaci s cílenou fyzioterapií,“ vysvětlila Iva Bílková.

Škála pacientů, kteří vyhledají pomoc fyzioterapeuta, je v současnosti mnohem pestřejší, problémy už se netýkají pouze profesionálních sportovců nebo seniorů. „Běžnými pacienty s bolestmi pohybového aparátu jsou už třicátníci, což bylo ještě před pár lety spíš výjimečné. Největší skupiny našich pacientů tvoří lidé s fyzicky namáhavým povoláním, dále jsou to sportovci – ať už vrcholoví, či rekreační, a v neposlední řadě jsou to lidé se sedavým zaměstnáním, které nejčastěji trápí bolesti zad a hlavy. V posledních letech přibývají ženy řešící neplodnost a dětští pacienti, u kterých se sleduje správný vývoj pohybového aparátu,“ uzavřela Iva Bílková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.