Medovinárna slaví 100 druhů medovin ve své nabídce

Už řadu let se Jiří Pouček a jeho Muzeum medoviny snaží mezi lidmi propagovat medovinu jako nápoj, který nepatří na naše stoly jen v období vánočních svátků. A nejen to, své zákazníky také vzdělává, aby pro ně bylo co nejsnazší se v široké nabídce medovin na tuzemském trhu zorientovat.

Dnes má jeho pražská Medovinárna v nabídce 100 druhů opravdu kvalitní medoviny.
Právě důraz na kvalitu medoviny je v dnešní době opravdu důležitý. Realita je totiž dnes bohužel taková, že velmi často se zákazníci dostávají k medovinám, které jsou doslazované cukrem, dolihovávané, jsou do nich přidávána aromata. „V tomto ohledu je Česká republika jedinou zemí, kde lze takový umělý nápoj nazývat medovinou. Pro znalce jsou to však nemedoviny,“ poukazuje na častý problém Jiří Pouček.
A právě tato skutečnost ho dovedla k nápadu otevřít v centru Prahy, v ulici Na Zderaze specializovanou prodejnu a medovinový bar – Medovinárnu. Nejedná se však jen o pouhou prodejnu. „Ve spojení s Muzeem medoviny naše zákazníky vzděláváme. Učíme je například, jaké jsou rozdíly mezi různými druhy medovin a hlavně, jak poznat onu kvalitní tradiční medovinu. Jen tak, že budeme mít informované zákazníky, se nám bude lépe bojovat s nemedovinami,“ vysvětluje Jiří Pouček. A jak sám podotýká, fakt, že dnes tvoří nabídku Medovinárny 100 různých medovin, je opravdu důvodem k oslavě. „Jsme rádi, že se nám podařilo na náš trh přivést z různých koutů nejen České republiky tolik kvalitních medovin,“ doplňuje Jiří Pouček.
V Medovinárně najdete nabídku tradičních medovin, které nejsou v obchodech běžně k dostání. Denně můžete ochutnat až 30 druhů medovin od dodavatelů z Česka a Slovenska, zahřát se horkou medovinou, nebo si odnést medovinu stáčenou. V sortimentu baru jsou i různé speciality a archivní medoviny. Nabídku doplňuje medové pivo, medový cider nebo bylinné medové limonády. K dostání jsou i medy od malých včelařů z Česka, ale i další produkty z medu – medová kosmetika či voskové svíčky. Najdete tu dárek opravdu pro každého. „Pravidelně v Medovinárně pořádáme degustace medoviny, často i za účasti samotných výrobců. Účastníci tak mohou proniknout ještě více do tajů výroby tradiční medoviny,“ doplňuje Jiří Pouček.

 10 mýtů o medovině

1. mýtus: Medovina je lihovina nebo likér. Tradiční medovina je kvašený alkoholický nápoj.

2. mýtus: Medovina pochází z Českých zemí. Medovina je nejstarší alkoholický nápoj lidstva, stará až 20tis. let, na její výrobu přišel člověk v různých částech světa. Je každopádně tradičním nápojem Slovanů.

3. mýtus: Medovina je sladká, je to „tlamolep“. Sladkost medoviny se může lišit podobně jako u vína: suchá, polosladká, sladká.

4. mýtus: Medovina musí mít zlatavou až tmavou barvu. Barvu medoviny ovlivňuje zejména druh použitého medu, případné přidané kořenící nebo bylinné přísady nebo kombinace s ovocnými šťávami

5. mýtus: Medovina se vaří. Spousta výrobců u nás medovinu vaří, protože si tím pojistí některé možné komplikace při výrobě. Tepelným zpracovávání se pak však med poškozuje.

6. mýtus: Medovina se pije jen v zimě a nejlepší je ohřátá. Medovina vás samozřejmě v chladném prostředí příjemně zahřeje stejně jako svařené víno. Avšak nejlépe si vychutnáte medovinu vychlazenou na 10-12°C.

7. mýtus: Medové víno je něco jiného než medovina. Medovina je zkrácený tvar medového vína.

8. mýtus: Medovina je jen jedna. Medovin je spousta druhů. Liší se způsobem výroby,
použitými surovinami a ingrediencemi a ve výsledku se liší množstvím alkoholu, sladkostí, barvou, vůní a chutí.

9. mýtus: Medovina se nedá použít do míchaných nápojů. Ale dá. Například medovinové mojito je skvělým osvěžujícím drinkem na celé léto.

10. mýtus: Medovina není “in”. Naopak posledních 10-15 let nastává doslova
„boom“ a renesance výroby medoviny.

 

.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.