Voda znamená život

Nedostatek tekutin snižuje celkovou výkonnost organismu i výkonnost duševní, může způsobovat únavu, bolesti hlavy, kloubů apod. Absolutní nedostatek tekutin je po několika dnech neslučitelný se životem. Ne vždy se ale může při nedostatku tekutin objevovat pocit žízně.

Indikátorem pak může být tmavší barva moče, horší vyprazdňování, pocit sucha v ústech, bolesti hlavy nebo třeba nepružnost kůže. „Základ pitného režimu by měla tvořit voda,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová, „ale i jednotlivé druhy vody mají svá specifika, ke kterým je dobré v rámci pitného režimu přihlížet. Nároky na příjem tekutin, co do množství i složení, se mění v závislosti na životní etapě, aktuálním zdravotním stavu, denním režimu, ročním období.“ 

Minerální látky sice organismu neposkytují v naprosté většině energii, bez nich by ale energie ze stravy nemohla být využita a byly by narušeny metabolické pochody v těle. Minerální látky mají stejně jako ostatní složky stravy svoje specifické funkce a více či méně výhodné zdroje. Některé potraviny jsou na ně bohaté, jiné je neobsahují vůbec. Zásobovat jimi tělo můžou i vhodně zvolené nápoje, především přírodní minerální vody. Například na hořčík je bohatá Magnesia, na draslík Korunní nebo Mattoni, na vápník Ondrášovka, na zinek Il Sano nebo Mattoni, na jód Poděbradka.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.