Reflexní prvek jako klíč k bezpečnému létu

Pět měsíců. Přesně tolik času uplynulo od doby, co vešla v platnost novela silničního zákona. Dle ní mají chodci povinnost být na neosvětlené silnici vidět. A to především z bezpečnostních důvodů. Odborníci doporučují zvýšenou opatrnost hlavně o prázdninách.

Rekreanti, kteří vyjedou za odpočinkem na chatu či k vodě za město, často zapomínají na nebezpečí mimoměstských neosvětlených vozovek. K odvrácení nehody přitom stačí málo: kvalitní reflexní prvek.
Prázdninová horečka pomalu stoupá. Všude je mnoho dětí a lidí, kteří by si rádi odpočinuli a to nejlépe někde za městem, v přírodě. I během svého odpočinku však nesmí zapomínat na povinnost, jejímž cílem je především ochrana zdraví: Být za šera na neosvětlené silnici vidět.
„Prázdninový režim má svá úskalí. Lidé jsou zvyklí na pohodlí osvětleného města, a když pak vyrazí mimo něj, neuvědomí si, že na silnici nejsou vidět,“ potvrzuje

Zuzana Orlichová z technologické společnosti 3M a vyzývá všechny prázdninové rekreanty k opatrnosti. „Nejde jen o sankce, které spolu s nedodržením zákona vyplývají. V sázce je mnohem víc,“ vybízí k zamyšlení Zuzana Orlichová.

Rozsvícený displej mobilu vážně nestačí

Mnoho lidí řeší viditelnost po svém. Někdo rozsvíceným displejem svého mobilního telefonu, jiný zase jasně bílou barvou oblečení. Chyba. Správné řešení je totiž jenom jedno: kvalitní reflexní prvek. Experiment „No white at night“, který realizovala společnost 3M, ukázal, že bíle oblečeného chodce zaregistruje řidič až na vzdálenost cca 75 metrů, zatímco chodce v oblečení s reflexními prvky vidí už na více než na 300 metrů. „Při rychlosti 90 km/h vidí řidič chodce v bílém o devět vteřin později, než chodce s reflexními prvky,“ varuje Zuzana Orlichová.

Vlastní zkušenost je nejlepší prevence

Že je třeba reflexním prvkům věnovat pozornost, se už přesvědčilo přes více než 2 500 lidí, kteří navštívili Mobilní edukační centrum, kde se o tom díky společnosti 3M a pojišťovně Allianz mohli na vlastní oči přesvědčit. „Ukázali jsme více jak dvěma a půl tisícům lidem, že rozdíl ve viditelnosti s reflexním a bez reflexního prvku je markantní,“ tvrdí Orlichová, která s Mobilním edukačním centrem během minulých dvou měsíců objela pět měst (Karlovy Vary, Kuks, Prahu, Svitavy a Olomouc), kde spolu s kolegy lidem význam reflexe demonstrovali.
„Akce Mobilního edukačního centra se konaly především před prázdninami a to zcela účelově. Doufám, že jsme návštěvníky z hlediska bezpečnosti proškolili dostatečně a že své poznatky budou šířit dále, svým nejbližším a známým. Je v zájmu nás všech, aby letošní prázdniny bylo méně nehod, než kdy jindy,“ uzavírá Zuzana Orlichová  a zve na další bezpečností eventy Mobilního edukačního centra, které se budou konat po prázdninách v dalších regionech České republiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.