Drobné plody s velkou silou

Maliny, borůvky, jahody a černý rybíz představují skupinu ovoce doslova nabitého zdravím. Obsahují vysoké množství vitamínů a minerálních látek. Mluví se o nich jako o přírodních antioxidantech. Obsahují i tzv. zdravé tuky. Přinášíme ukázku z článku PhDr.Karolíny Hlavatá, Ph.D., který si můžete přečíst na portálu Vim, co jím a piju.

Drobné plody mají velmi široké využití v kuchyni, hodí se nejen na přípravu ovocno-tvarohových dezertů, ale jsou výborné i jako ovocné omáčky, šťávy, náplně do knedlíků, jako posyp na koláče či do muffinů. Nejvhodnější je samozřejmě jíst drobné plody čerstvé, ale nemusíme se bránit ani zmrazení, které představuje velmi dobrý způsob, jak si nachystat zásoby i na dlouhé zimní měsíce.

Podporují zdraví
Výjimečnost těchto drobných plodů je dána především obsahem širokého spektra vitamínů, minerálních látek a polyfenolových sloučenin, které mají značný vliv na zdraví. Drobné plody jsou považovány za přírodní funkční potraviny,

což znamená, že jejich pravidelná a dostatečná konzumace pomáhá podporovat zdraví.
Mají antibakteriální a antivirové účinky, zlepšují paměť, zmírňují procesy stárnutí, zabraňují oxidaci LDL cholesterolu, zmírňují žaludeční a zažívací potíže, podporují metabolismus, podporují dýchání, pomáhají udržovat dobrý zrak, snižují svalovou únavu, zmírňují celkovou únavu.

Více se dočtete na portálu Vím, co jím a piju.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.