Senzační senioři hledají počtvrté nejlepšího seniora a seniorský klub

Projekt Senzační senioři (SenSen) Nadace Charty 77 letos opět vyhlásil Ceny Senior roku. Již počtvrté hledá seniory, kteří i přes vyšší věk neztrácejí zájem o dění kolem sebe a k aktivnímu životu motivují i okolí. Nominovat na Cenu Senior roku 2015 lze  do 31. července ve dvou kategoriích – „Senior/ka roku“ a „Nejlepší klub“. Patronkou Ceny je tradičně herečka Simona Stašová.
Cenu Senior roku uděluje Nadace Charty 77/Konto Bariéry v rámci svého projektu Senzační senioři (SenSen) od roku 2013. Jejím cílem je podpora seniorů jako významné části společnosti, zdůraznění jejich výjimečných výkonů, počinů a práce. Ocenění inspiruje seniory v jejich vlastních aktivitách životě, posiluje jejich sebevědomí a sebedůvěru. Výběr oceněných a prezentace jejich práce široké veřejnosti je šancí pro postupné rozbití stereotypů v nazírání na život seniorů.
„Jsem ráda, že si naše ocenění i celý seniorský projekt vybudovaly tradici i zvuk u široké veřejnosti. Každý rok, když čtu přihlášky, mě fascinuje, kolik chytrých, aktivních, obětavých a inspirativních lidí ve vyšším věku kolem sebe máme,“ říká Božena Jirků, výkonná ředitelka Nadace Charty 77 (SenSen, Konto Bariéry).
Nominovat na Cenu Senior roku mohou seniorské kluby, společenské organizace, nezisková sdružení, samosprávy obcí, měst, krajů, školy všech stupňů, stálé kulturní a sportovní organizace. Nominaci může podat i jednotlivec, avšak pouze prostřednictvím výše uvedených subjektů. Návrh na udělení ocenění musí být podán písemně nejpozději do 31. července 2016.

Formulář přihlášky bude od zahájení nominačního období k dispozici na stránkách www.kontobariery.cz a www.sensen.cz. O udělení ocenění rozhodne nezávislá porota.
Slavnostní vyhlášení výsledků a předání Ceny Senior roku 2016 v obou kategoriích se uskuteční na Mezinárodní den seniorů – 1. října 2016 – v Pražské křižovatce.

Projekt SenSen vznikl v Nadaci Charty 77 na jaře 2012 jako odpověď na demografický vývoj v České republice. Přibývá seniorů, ale také pochybných a nadřazených hlasů nad nimi. Navzdory tomu, že dnešní šedesátníci či osmdesátníci zdaleka nejsou jen nemocní, nerudní, nesnášenliví. Naopak, mnoho z nich je obdivuhodně vitálních, aktivních a schopných rozdávat moudrost i práci pro ostatní. K programu Senzačních seniorů se jich dosud přihlásilo na 14 tisíc ve zhruba 90 klubech. Společně se účastní vzdělávacích, kulturních i sportovních akcí, které zároveň organizují pro druhé, a zapojují se i do celorepublikových projektů – Národní kronika, Aktivní život, Druhý život dětské knihy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.