Jak se rychle rozhýbat?

Dlouhé letní dny jsou jako stvořené pro pohybové aktivity. Jenže s bolavým kolenem se nikomu moc do pohybu nebo dokonce do běhání nechce. Sportovci občasní i celoroční proto jistě uvítají novou metodu léčby kolena pomocí vnitřní ortézy.

Metoda spočívá v ošetření předního zkříženého vazu či vnitřního postranního vazu páskem z pleteného vlákna FiberTape. Jedná se o minimálně invazivní artroskopický výkon, který je velice šetrný oproti používané plastice vazů. Nová metoda, která k nám přišla ze zahraničí, odpovídá současnému lékařskému trendu (tzv. regenerativní medicína), kdy se lékaři snaží obnovit a ponechat pacientovi co nejvíce jeho tělesných tkání.

Vnitřní ortéza působí jako materiál, který kolenní kloub stabilizuje a umožní tělu poškozené struktury – vazy, vrátit co nejdříve do původního stavu. Ošetřený vaz s podporou vnitřní ortézy dovolí

téměř okamžité zatížení končetiny a návrat k běžné zátěži. Sportovní aktivity jsou doporučovány po 6 týdnech po operaci.

„Pokud je možno pacienta ošetřit touto metodou, pak přichytíme, tedy přišijeme, poraněný vaz zpět ke stehenní kosti, odkud byl odtržen, vedle něj poté umístíme a na stehenní i holenní kosti fixujeme pásek z pleteného vlákna FiberTape,“ vysvětluje princip MUDr. Robert Frei z Centra sportovní a pohybové medicíny v Praze. „Jedná se vlastně o takovou vnitřní ortézu. Operace probíhá v celkové nebo epidurální anestezii. Celé ošetření je provedeno ze čtyř drobných ran délky asi jeden centimetr do zhruba třiceti minut. K tomuto typu výkonu indikujeme pacienty, kteří si úraz způsobili při volnočasových aktivitách, nejčastěji při sportu. Právě těchto pacientů s poškozením nitrokloubních struktur v ortopedických ordinacích stále výrazně přibývá.“

Největší výhodou pro pacienty je krátká doba léčby a rychlý návrat k běžné zátěži. Oproti dříve používanému postupu, kdy byl pacient většinou léčen ortézou s následnou plastikou předního zkříženého vazu, kdy celková doba léčení trvala přibližně 6-12 měsíců, je doba léčby za použití vnitřní ortézy zkrácena na 6 až 8 týdnů.

„Díky tomu může pacient hned po operaci nohu plně zatěžovat, nemusí nosit berle ani ortézu, pokud to není nutné ke zmírnění bolestí. Plný rozsah pohybu povolujeme asi po dvou až třech týdnech, ke sportovním aktivitám se může vrátit do šesti týdnů od operace. Vlastní vaz se sice hojí několik měsíců, ale po tuto dobu ho chrání FiberTape umístěný vedle něj,“ říká MUDr. Vít Heblt z Ortopedického oddělení Litomyšlské nemocnice.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.