Po deštích v minulých dnech nosí houbaři z lesů zaplněné košíky hřibů a hub. Lékaři varují, že sbírat by lidé měli jen houby, které dobře znají a nalezeným „kouskům“ by měli věnovat zvýšenou pozornost.
„Mnohdy žasneme, co vše dokážou houbaři sníst. Setkali jsme se i s počínáním, kdy lidé sbírali houby stylem „sním, co v lese najdu“. Přirovnání k ruské ruletě je zde na místě. Příčinou záměny ale přece jenom bývá nejčastěji nepozornost a lehkovážnost při sběru,“ uvádí primář interního oddělení Nemocnice AGEL Jeseník MUDr. Miroslav Zapletal s tím, že otrava houbami se nejčastěji projevuje bolestmi břicha, zvracením, malátností, celkovou únavou i halucinacemi. V začátcích nelze odlišit tyto příznaky od jiné otravy jídlem, léky nebo chemikáliemi.
Na možnost otravy houbami proto musí myslet vyšetřující lékař a cíleně se pacienta na požití hub, a to i několik dní zpětně, zeptat.
„Největším nebezpečím, které může houbaře po snězení jedovaté houby potkat, je těžké poškození funkce jater, jež ve své nejtěžší podobě končí selháním jater a smrtí. To je typické pro otravu muchomůrkou zelenou. Jiné druhy hub mohou významně ovlivnit funkce nervové soustavy a psychiku,“ upozorňuje primář MUDr. Miroslav Zapletal. Další jedovaté houby, například některé holubinky, působí „pouze“ zvracení a průjem za krátkou dobu po snězení. Při léčbě otravy houbami je důležitý časový faktor – čím dřív je léčba zahájená, tím pro pacienta lépe.
„Jestliže vám bude po pozření hub nevolno, vyvolejte zvracení a urychleně vyhledejte lékařskou pomoc. Doneste i zbytky pozřených hub k dalšímu vyšetření. Pokud lidé přijedou do nemocnice včas, tedy zhruba do dvou až tří hodin po tom, co houbu sní, čeká je obvykle výplach žaludku, pak vysoké dávky živočišného uhlí. Propuštěni domů bývají po několika málo dnech. Pokud ale přichází později, pak je může čekat mnohdy i velmi složitá léčba podle toho, o jaký typ otravy houbami se jedná,“ objasňuje primář.
Lidé by měli sbírat hřibovité houby, a to pouze takové, které dobře poznají. To je základní předpoklad, jak se vyhnout potížím. Nejlepší prevencí otrav houbami je jejich dokonalá znalost. Zejména začátečnici by měli konzultovat své nálezy nejen s atlasem hub, ale i se zkušeným sběratelem. Velké opatrnosti je třeba dbát při sběru příliš mladých plodnic. Tehdy nebývají dobře patrny hlavní rozpoznávací znaky a snadno pak dojde k záměně. Vhodný není ani nákup čerstvých ani naložených hub u pochybných prodavačů. Nesmí se jíst ani staré houby a houby nedostatečně tepelně upravené.
Marta Molínová