Krásné vůně, teplo, pohoda, lenošní či sport a pobyt u vody jsou znakem letních dní. Kdo by chtěl trávit většinu času v kuchyni? Proto Mlékárna Valašské Meziříčí společně s Vendulou Špetlíkovou alias Vendy, blogerkou, autorkou kuchařek a televizních pořadů a Jirkou Sýkorou, desetibojařem, mistrem světa v juniorech a mistrem Evropy v kategorii do 23 let, natočila další recepty pro mlsné jazýčky.
Tentokrát se Vendy a Jirka rozhodli připravit rychlé svěží recepty pro nejrůznější pohoštění rodiny či návštěv v podobě vaječné tlačenky za použití kysané smetany, buchet na víkend či svačinky - perníku s kefírovým mlékem nízkotučným. Nakonec pak pro děti, ale i dospělé pizzu z kysané smetany.
VAJEČNÁ TLAČENKA
Ingredience
- 250 ml nálevu z kyselých okurek
- 6 lžic majonézy
- 6 lžic kysané smetany
- 5 vajec natvrdo uvařených
- 100 g šunky
- 100 g hrášku
- 100 g kukuřice
- 100 g baby karotky
- 1 červená paprika
- 2 kyselé okurky
- 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku (20 g)
- Petrželka, sůl, pepř
Postup
Nejprve si připravíme formu srnčí hřbet, kterou vyložíme potravinářskou fólií. Červenou papriku, šunku a okurky nakrájíme na kostičky. Do hrnce si nalijeme nálev z okurek, krátce zahřejeme (nevaříme), přidáme želatinu, promícháme, aby se nám hezky rozpustila, stáhneme z plotýnky a necháme pár minut vychladit, tak abychom nenalévali do směsi vařící. V misce si promícháme zakysanou smetanu, majolku a dochutíme solí a pepřem. Do misky se smetanovou směsí přidáme hrášek, kukuřici, mrkev, okurky, šunku, petrželku, a nakonec vmícháme připravenou želatinu. Do formy nalijeme část směsi, do středu položíme celá vařená vejce a opatrně dolijeme zbylou směsí až po okraj formy. Vaječnou tlačenku podáváme s čerstvým pečivem, nebo toustíkem. Uvedená směs na vaječnou tlačenku mě vyšla na jeden srnčí hřbet a dvě muffinové formičky.
Příprava: 10 minut. Dokončení: 2 hodiny v lednici nechat ztuhnout
PIZZA ZE ZAKYSANÉ SMETANY
Těsto
- 1 Kysaná smetana
- 350 g polohrubé mouky
- 1 celé vejce
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- Sůl
Postup
Těsto zpracovat, vyválet a položit na plech (používám pečící papír, abych nemusela vymazávat). Poté potřeme protlakem (kečupem) smíchaným s olejem, bylinkami, co máte rádi, já dala bazalku a oregáno. Navrch dáme všechno, co máte rádi, nebo co dům dal. Já dala sýr, šunku, salám, papriku a posypala kořením na pizzu, nebo bylinkami (oregano, bazalka). Pak již jen péci v předehřáté troubě na 180°C cca 30 minut.
Příprava: 10 minut. Dokončení: 30 minut, pečení
VLÁČNÝ PERNÍK S POVIDLY
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 3 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 300 g cukru
- 500 ml podmáslí (kefíru)
- 100 ml oleje
- 1 lžička jedlé sody
- 1 balíček kypřícího prášku do perníku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce medu
- 3 lžíce povidel (do těsta)
- Povidla nebo marmeláda na promazání perníku
Postup
Všechny ingredience (včetně povidel a medu) umícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech. Pečeme asi 25 minut při 180°C (zkuste do perníku píchnout špejlí, jestli už je upečený). Poté můžeme perník podélně proříznout a natřít marmeládou nebo povidly.
Příprava: 5 minut. Dokončení: 25 minut pečení