S příchodem podzimu a nástupem chladnějších dnů se postupně začíná měnit i náš jídelníček. Mnohem častěji máme chuť na teplé pokrmy, zejména pak na husté a vydatné polévky.
Vařená zelenina s poctivým kuřecím vývarem nebo kuřecím masem to je pokrm, který dodá tělu energii, vlákninu, vitamíny a minerály, a tak mnohdy postačuje i jako hlavní chod. Drůbežářský závod Klatovy představuje několik tipů na podzimní polévky s kuřecím masem, které stojí zato ochutnat a připravit své rodině nebo přátelům.
Polévka po italsku s kuřecími knedlíčky
Ingredience na knedlíčky:
180 g mletého kuřecího masa, 2 plátky toustového chleba na přípravu strouhanky, 3 lžíce parmazánu,
2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané pažitky,
1 velké vejce, sůl a čerstvě mletý pepř, 2 lžíce másla.
Ingredience na polévku:
2 lžíce panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1¼ litru kuřecího vývaru, 1 větší mrkev, ½ menšího celeru, hrst domácích nudlí nebo kupovaných polévkových těstovin, hrst baby špenátu, 3 lžíce strouhaného parmazánu, čerstvá bazalka nebo petrželka na ozdobu.
Postup přípravy knedlíčků:
Namleté kuřecí maso smíchejte se strouhankou, nastrouhaným parmazánem, prolisovaným česnekem, pažitkou a vejcem. Osolte a opepřete a vytvarujte menší knedlíčky. Na mírném ohni rozehřejte v pánvi máslo a knedlíčky ze všech stran asi 3 minuty opékejte, poté odložte na talíř.
Postup přípravy polévky:
Přímo v hrnci krátce osmahněte na oleji kostičky celeru, proužky mrkve a plátky česneku. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak do polévky vhoďte těstoviny a pár minut povařte. Asi
3 minuty před koncem vaření přidejte kuřecí knedlíčky. Odstavte, přimíchejte baby špenát
a parmazán. Podle chuti dosolte a opepřete. Jezte posypané čerstvou bazalkou nebo petrželkou a nastrouhaným parmazánem.
Kuřecí polévka s kokosovým mlékem
Ingredience:
300 g kuřecích prsou DZ Klatovy nakrájených na tenké nudličky, 500 ml kuřecího vývaru, 300 ml kokosového krému, 100 g hub na plátky (nejlépe se hodí chuťově výraznější druhy hub, například asijská shiitake), 1 velká chilli paprička, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžička třtinového cukru, 2 ks citronové trávy.
Postup přípravy:
Do hrnce nalijte kuřecí vývar, kokosový krém, přidejte na krátké špalíčky nakrájenou citronovou trávu, na kolečka nakrájenou chilli papričku
a přiveďte k varu. Nechte vařit asi 3 minuty, přidejte na plátky nakrájená kuřecí prsa, na plátky nakrájené houby a nechte vařit, dokud maso nezměkne. Přidejte 2 lžíce citronové šťávy,
2 lžíce rybí omáčky, lžičku třtinového cukru a po chvilce servírujte.
Pikantní kuřecí polévka s čočkou
Ingredience:
1,3 l kuřecího vývaru, 100 g uvařeného kuřete DZ Klatovy nakrájeného na kostičky, 200 g červené čočky, 200 g rajčat, 1 lžička římského kmínu a 1 lžička koriandrových semínek rozdrcených a nasucho opražených, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky kari koření, sůl, pepř, hrst sekaného čerstvého koriandru na ozdobu.
Postup přípravy:
V hrnci rozpalte olej a krátce osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Přidejte česnek, kmín, semínka koriandru a kari a promíchejte s osmaženou cibulkou. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Poté přidejte čočku, rajčata nakrájená na kostičky, kostičky kuřecího masa a nechte 12 minut povařit. Nakonec ozdobte čerstvým koriandrem.
Kuřecí polévka s kukuřicí
Ingredience:
1 kuřecí prsní řízek DZ Klatovy, 500 ml kuřecího vývaru, 400 g konzervované kukuřice, 2 brambory, 2 jarní cibulky, nastrouhaný čerstvý zázvor, 1 lžíce slunečnicového olej, sůl a pepř.
Postup přípravy:
Na oleji osmahněte jarní cibulku a zázvor. Zalijte vývarem, přidejte kuřecí maso, brambory nakrájené na kostičky a nechte na mírném ohni vařit. Jakmile kuře zbělá, přidejte kukuřici, polévku osolte, opepřete a a ještě 2 minuty povařte. Poté podávejte.