Cava není káva

Slyšeli jste někdy o Cavě? Jedná se o druh  šumivého vína, které pochází ze Španělska a vyrábí se od konce 19. století stejnou tradiční metodou z bobulí hroznového vína jako luxusní pravé champagne ve Francii. Je však cenově dostupnější.

Ona tradiční metoda se nazývá „champenoise“ a jde o proces, kdy k druhotnému kvašení vína dochází v lahvi

– narozdíl od běžné levnější metody charmat s druhotným kvašením v tanku a teprve následným lahvováním. Výsledkem je lahodný nápoj s bohatou vůní a chutí doprovázenou proudem jemných bublinek, uzavřených pod rafinovanou korkovou zátkou, která chrání tajemství zrání až do otevření lahve. Šumivá vína Cava zrají ve sklepích minimálně 9 měsíců, než jsou uvolněna do prodeje.
Většinou se Cava vyrábí ze tří odrůd vinné révy, jejichž různé kombinace jsou nositelem finální chuti. Je to ovocné a svěží Macabeo, Parellada s květinovým aroma a Xarel dodávající alkohol a kyselinku.

Jaume Serra
Jedněmi z nejlepších sektů Cava na trhu jsou produkty značky Jaume Serra, které opakovaně získávají prestižní ocenění na výstavách i v časopisech. Přes 80 % produkce se nachází v oblasti Katalánska. Označení Cava je známkou kvality, místa původu hroznů a dodržení výrobních postupů. Důkazem je černá čtyřramenná hvězda, kterou najdete na obalu nebo pod zátkou.
Cava Jaume Serra se hodí jako přípitek k oslavám stejně jako každé jiné šampaňské víno, je ale vynikající i k vychutnávání pravé španělské gastronomie, olivám, suchému pečivu picos, mořským plodům nebo sladkým dezertům. Obliba tohoto šumivého vína stoupá právě pro jeho skvělou chuť, která je jemnější než u ostatních, víno má jiskru a je ideální pro všechny oslavy, párty a výjimečné životní okamžiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.